Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo 5. sjednicu

Održana je 5. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova na kojoj je donesena odluka da će se ovo tijelo pridružiti obilježavanju Europskog tjedna u suradnji sa Županijskim savjetom za europske integracije, HGK – Županijskom komorom Koprivnica i Razvojnom agencijom PORA-om kao suorganizator predavanja «Strategija razvoja ženskog poduzetništva».

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić je izvijestila članove o tijeku rada i zaključcima koji su doneseni na dvije sjednice Radne grupe zadužene za problematiku nasilja. Obavljene su konzultacije u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kojom prilikom je dobivena preporuka da se ne osniva ustanova koja bi se bavila ovom problematikom jer nema mogućnosti za financiranje iste. Nakon prikupljenih nekih iskustava iz susjednih županija u kojima djeluju skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te uzimajući kao relevantne kriterije za dodjelu financijske potpore organizacijama civilnog društva u provedbi programa rada savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, radna grupa je donijela zaključak, koji je prihvatilo i potvrdilo i Povjerenstvo.Sukladno zaključku je zadužena predsjednica Radne grupe Branka Cuki za iniciranje razgovora s nadležnim tijelom Županijskog Crvenog križa, na kojemu bi bio prezentiran projekt skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te dogovor oko uključivanja i angažmana CK, kao organizacije civilnog društva, u pripremi i provedbi projekta «Sigurne kuće».

Članovi Povjerenstva su informirani o objavljenom natječaju Europske komisije u crtanju na temu rodne ravnopravnosti za učenike od osme do desete godine pod nazivom «Bili jednom jedna djevojčica i jedan dječak i zajedno su željeli poboljšati svijet…», koji je otvoren do 14. svibnja. Poziv za prijavu na ovaj natječaj je poslan svim osnovnim školama, a prijave s likovnim radovima se šalju na adresu Delegacije EU za RH, Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb. Pobjedniku natječaja iz svake regije bit će dodijeljena nagrada u vrijednosti 1000 eura, a svi prijavljeni s područja naše županije bit će prigodno nagrađeni od strane županije. Na sjednici je dogovoreno sudjelovanje predstavnice Povjerenstva na okruglom stolu “Suradnja udruga civilnog društva te njihov utjecaj na kreiranje različitih programa i strategija lokalne društvene zajednice”, koji će se u organizaciji UŽ Hera održati 23.04.2010.g. u 16 sati u maloj vijećnici grada Križevaca.

 Verica Rupčić