Županija uključena u suorganizaciju HAZU-ovog okruglog stola o znanju

U prostorima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku je u četvrtak 17. svibnja održan okrugli stol prigodom predstavljanja knjige „Znanje – temelj konkurentnosti i razvoja“. Organizator okruglog stola bila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pa je prezentirana i njena izjava o važnosti znanja i primjeni znanja za izlazak iz krize i razvoj Hrvatske.

Događaju su uz brojne akademike i profesore sa osječkog sveučilišta prisustvovali i predstavnici akademijinih Zavoda iz Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Požege i Bjelovara. Uvodna izlaganja održali su predsjednik HAZU Zvonko Kusić, njegov potpredsjednik Jakša Barbić, akademici Vlasta Piližota i Leo Budin, te rektorica Sveučilišta „JJ Strossmayera“ u Osijeku Gordana Kralik.

U raspravi koja je uslijedila istaknuta je važnost znanja za razvoj hrvatskog društva, te odaslana poruka da bez razvijanja znanja i novih stručnih kadrova za ovu zemlju nema budućnosti. Rečeno je i kako se u narednom razdoblju akademska zajednica treba izjasniti o svim važnim pitanjima u društvu, te kako je vrijeme da se naše društvo mobilizira u smjeru afirmacije znanja i izvrsnosti.

Budući da su u tijeku pripreme za osnivanje Zavoda HAZU u Koprivnici, Koprivničko-križevačka županija također se uključila u suorganizaciju ovog Okruglog stola. Na samom događaju našu Županiju je predstavljao pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.