Županija školama poklonila opremu za prometne jedinice

Župan Darko Koren danas je ravnateljima 25 osnovnih škola s područja županije podijelio opremu za školske prometne jedinice. Kompleti su vrijedni 17.000 kuna, a svaki od njih se sastojao se refleksirajućeg prsluka, rukavica, kapa i palice sa znakom stop.

Iako sve osnovne škole ne provode projekt školskih prometnih jedinica, ravnatelji su bili zahvalni na uručenoj opremi.

– Ugodno sam iznenađen i smatram da je ova akcija zaista za svaku pohvalu. Naša škola još uvijek nema svoje prometne jedinice, ali zbog opasne ceste ispred škole, nadam se da ćemo ih u suradnji s policijskim djelatnicima uskoro oformiti – rekao je Josip Varović, ravnatelj Osnovne škole Koprivnički Bregi.

Ivan Petras, ravnatelj koprivničke osnovne škole Đuro Ester, ističe kako ta škola program provodi već šest godina, a u njemu sudjeluje dvadeset učenika sedmih i osmih razreda.

– Učenici koji volontiraju u školskim prometnim jedinicama su odgovorni, kulturni i dobri učenici. Svakom od njih roditelji daju pismenu suglasnost te nakon toga oni prolaze kroz obuku koji održava Alen Rupa, policijski službenik za prometnu preventivu. Djeca su osigurana i rade za vrijeme lijepog vremena, a promet reguliraju u vrijeme smjena dva turnusa. Na kraju svake godine škola im pokloni prigodne darove – objašnjava ravnatelj.

Ravnateljica Osnovne škole A. N. Gostovinski, Gordana Gazdek Buhanec, ističe kako ta škola nema prometne jedinice zbog toga što se nalazi u centru grada gdje je promet vrlo gust pa smatra da bi sigurnost djece na taj način mogla biti još ugroženija.

– Zaista bi bilo dobro da oformimo prometne jedinice, ali tek kada se za to stvore svi potrebni uvjeti – kaže ravnateljica.
 

Izvor: Večernji list (Tihana Hleb)