Županija razmatra modele gradnje depandansi za starije i nemoćne

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal, sa suradnicima, u četvrtak, 8. srpnja, u prostorijama Županije sastali su se s predstavnicima konzultantske kuće Euroconsultants Croatia. Tema sastanka bila je prezentiranje mogućih modela gradnje depandansi za starije i nemoćne u Đurđevcu i Križevcima. Uz direktora spomenute konzultantske kuće Zlatka Matešu, sastanku je prisustvovao i Matthias Reichle iz njemačke konzultantske tvrtke Pfaller Ingenieure.  

U prvom dijelu sastanku, na kojem je župan prisutne upoznao s planovima vezanima uz depandanse, razgovaralo se i o brizi za starije i nemoćne osobe u Njemačkoj i drugim zemljama EU. Matthias Reichle je pojasnio kako se posao konzultanata ne svodi samo na logistiku projekta, već i na cjelokupni nadzor izrade projekta te traženje potencijalnih ulagača. Dogovoreno je da konzultanti u skorom roku predlože nekoliko modela realizacije gradnje depandansi kako bi se mogli planirati daljnji koraci projekta.

Nakon sastanka predstavnici Županije i njihovi gosti obišli su koprivničku gimnaziju, kao jedan od primjera javno-privatnog partnerstva (JPP), te Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Bila je to prilika da gost iz Njemačke dobije uvid u sadašnji standard brige o starijim osobama, a komentirajući ono što je vidio zaključio je da je nivo zbrinjavanja i usluge na razini onoga što se propisuje u tim djelatnostima i u samoj Europskoj uniji.

Podsjećamo da je u svibnju 2010. sastanak s navedenom konzultantskom kućom održalo i županijsko Povjerenstvo za unapređenje skrbi o starijim osobama. Župan Darko Koren tad je kazao kako su ambicije Županije da u sustav skrbi o starijim osobama uđe što veći broj štićenika, što nedvojbeno znači proširenje kapaciteta gradnjom depandansi u Đurđevcu i Križevcima. Tom prilikom utvrđeno je da bi kod gradnje depandansi JPP bio dobar model, budući da upravljanje takvim ustanovama ne ovisi isključivo o javnom financiranju.