Župan uručio zahvalnice mentorima u sklopu natječaja „Moja županija bez korupcije“, učenici svojom kreativnošću dali doprinos borbi protiv korupcije

Uvjeren sam da djeca kao najiskrenija bića mogu najbolje artikulirati različite društvene pojave, a sudeći prema radovima i promišljanjima njihova percepcija je vrlo zrela, jako dobro detektiraju sve aspekte koje korupcija nosi. Zahvaljujem mentorima što potiču i usmjeravaju djecu kako bi još više promišljali život oko sebe i stvarali društvo koje mora biti bolje i poštenije - istaknuo je župan Koren

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava danas, 9. prosinca, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije održalo je dodjelu zahvalnica u sklopu natječaja „Moja županija bez korupcije“ za mentore učenika čiji su radovi proglašeni najboljima.

Županija svoj doprinos borbi protiv korupcije daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine, a svojim radom nastoji ohrabriti građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije.

Na Natječaj, koji je jedinstven i prvi takav u Hrvatskoj, pristigla su ukupno 72 rada, iz 15 osnovnih škola (zajedno s područnim), tri srednje škole i Učeničkog doma Križevci, a sudjelovalo je 113 učenika koje je mentoriralo 30 mentora.

Župan je izrazio zadovoljstvo što je Natječaj koji se provodi sedmu godinu zaredom, iznova okupio velik broj učenika i mentora osnovnih i srednjih škola koji su kroz likovne, literarne i video radove kreativno izrazili svoju percepciju korupcije kao društveno neprihvatljive pojave.

„Korupcija je nažalost prisutna u svakom društvu  pa čak i onim najrazvijenijima, stoga je  važno pronaći načine kako ju svesti na minimalnu razinu. Ovaj natječaj možemo promatrati kao neki oblik programa prevencije koji upozorava na probleme i pokušava ih osvijestiti prije nego dođe do ozbiljnih društvenih anomalija. Uvjeren sam da djeca kao najiskrenija bića mogu najbolje artikulirati različite društvene pojave, a sudeći prema radovima i promišljanjima njihova percepcija je vrlo zrela, jako dobro detektiraju sve aspekte koje korupcija nosi.  Borba protiv korupcije zadatak je svih nas, a posebno zahvaljujem mentorima što potiču i usmjeravaju djecu kako bi još više promišljali život oko sebe i stvarali društvo koje mora biti bolje i poštenije“, zaključio je župan te uz čestitku povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije zahvalio članovima Antikorupcijskog povjerenstva koji su osmislili ovaj projekt.

Čestitkama mentorima i učenicima pridružila se i predsjednica županijskog Povjerenstva Renata Glavica koja je uputila zahvale na odazivu na Natječaj u ime svih članova Povjerenstva te dodala: „Ove radove povezuje teška tema, često komplicirana za shvatiti i nama odraslima, a kamoli djeci, te im čestitam što su kroz svoju iskrenost i direktnost dali doprinos borbi protiv korupcije. Uvijek se veselimo kad odabiremo radove te zahvaljujem Županiji što nas podržava u našem radu i idejama. Pozivam sve vas da i nadalje šaljete svoje prijedloge za aktivnosti, a posebno nas je razveselilo što smo se ove godine susreli s novim temama i izvorima motivacije. Pohvalno je što radovi dolaze iz svih područja županije, a sljedeće godine ih očekujemo još više.“

Uime mentora obratila se Tamara Vrhovec iz Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci koja je zahvalila Županiji i Antikorupcijskom povjerenstvu koji organiziraju ovaj hvalevrijedan Natječaj kojim se pozitivno utječe na borbu protiv korupcije već od najranije dobi. Također je izrazila želju da se uključi više škola te je istaknula kako su djeca zaslužna za ideje i kreativna rješenja, dok su mentori tu da ih usmjeravaju i potaknu.

Župan i predsjednica Glavica zatim su mentorima uručili zahvalnice i prigodne nagrade te okupljenima čestitali Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Spomenimo i kako su učenici dobili novčane nagrade za koje je sredstva osigurala Županija u svom proračunu.

Prijemu su prisustvovali i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, po ovlaštenju župana pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Ljubica Belobrk Flamaceta te viša savjetnica za pravne poslove koja vodi stručne poslove Antikorupcijskog povjerenstva Jelena Drakulić.

Popis nagrađenih možete vidjeti OVDJE, a nagrađene video materijale možete pogledati na poveznicama:

Svi radovi (preuzimanje)

 

 

Služba ureda župana