Župan primio čelnike makedonske Općine Bogdanci i mađarskog Grada Balatonboglar

Općina Kalinovac već duži niz godina njeguje prijateljske odnose s makedonskom Općinom Bogdanci i mađarskim Gradom Balatonboglar. Čelnici spomenutih općina ovih se dana nalaze u Kalinovcu, gdje se 14. listopada slavi Dan Općine. U sklopu boravka u Podravini u četvrtak, 13. listopada, su posjetili sjedište Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici. Primili su ih župan Darko Koren i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal. Tijekom prijema razgovaralo se o daljnjoj međuregionalnoj suradnji i projektima.

Župan Koren je u svom obraćanju kazao kako Koprivničko-križevačka županija u hrvatskim okvirima prednjači po pitanju međunarodnih odnosa i međuregionalne suradnje. Osvrnuvši se na prijateljske odnose s mnogim regijama Europe istaknuo je nužnost povezivanja u današnjem vremenu kad su pred mnogim zemljama integracijski izazovi. „Nama su tijekom približavanja EU pomagali naši prijatelji iz Mađarske, a mi smo spremni u tome pomoći prijateljima iz Makedonije.“ kazao je župan i pohvalio primjer koji u tome daje Općina Kalinovac.

Gosti su se interesirali za investicijske projekte Koprivničko-križevačke županije, a posebno za kapitalne investicije u školstvu i zdravstvu. U kasnijem programu oni su i obišli pojedine nove škole u na ovom području. Gradonačelnik Balatonboglara Miklos Meszaros i njegov kolega iz Bogdanaca Risto Ičkov predstavili su nakon toga područja iz kojih oni dolaze. Načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota kazao je kako se prvotna suradnja s Balatonboglarom i Bogdancima očitovala na području kulture i športa, no da se ona u posljednje vrijeme nastavlja i preko povezivanja gospodarstvenika.