Župan predstavnicima medija zahvalio na dobroj suradnji te predstavio planove za 2019. godinu

Kako bi im zahvalili na dobroj suradnji u protekloj godini, župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić u petak, 21. prosinca održali su predblagdansko druženje s predstavnicima medija, kojemu su prisustvovali i županijski pročelnici, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Župan je predstavnicima medija zahvalio na korektnom praćenju rada Županijske uprave te im je poželio mnogo sreće, zdravlja te poslovnog i osobnog uspjeha u 2019. godini.

U svom osvrtu na ovu godinu, župan je kazao kako je bila na trenutke izazovna te kako se može promatrati kao godina proračunske konsolidacije koja je donijela financijsku stabilnost. Najviše sredstava, kao i dosad, ulagalo se u obrazovanje, od podizanja materijalnih uvjeta u školskim objektima, preko sufinanciranja prijevoza do projekata školske prehrane za učenike slabijeg imovnog stanja, pomoćnika u nastavi, Školske sheme i sličnog. Ovogodišnja novost je povećanje broja studentskih stipendija na čak 35, a nastavilo se i s ulaganjima u energetsku učinkovitost školskih objekata, gdje su pri kraju 9 milijuna kuna vrijedni projekti u Virju i Drnju.

Predstojeću godinu planirali smo konzervativno, nije toliko raskošna u rashodovnoj strani, no zamišljena je kao godina pripreme većih projekata. Jedan njih je i projekt dnevne bolnice, koji iznosi preko 40 milijuna kuna, a već smo i nekoliko puta naglasili kako imamo energetske certifikate za sve naše školske objekte te planiramo u tom smislu investirati u dva ili tri, za koje su projekti u pripremi. Iako je naš temeljni zadatak ulagati u školstvo i zdravstvo, i u sektoru gospodarstva planiramo napraviti iskorak, no tu smo direktno vezani uz resorna ministarstva. Kao regionalna samouprava ne možemo djelovati na način na koji to mogu gradovi ili općine, a naredno vrijeme iskoristiti ćemo za pripremu i početak projekata. Pri tome je ključno pitanje svih županija osiguravanje sredstava za financiranje domaće komponente i tu pokušavamo naći najbolji model s resornim ministarstvima. Mnogo je planova pred nama u 2019. godini, no mislim da će sektor zdravstva biti glavni kada je riječ o projektima i ulaganjima.“, pojasnio je župan te na dosadašnjoj suradnji zahvalio i ravnateljici PORA-e, ujedno pohvalivši PORA-u na predanom i uspješnom radu na pripremi i provedbi EU projekata, kao i na pružanju stručne i savjetodavne pomoći jedinicama lokalne samouprave koji su napravile značajan iskorak po povlačenju EU sredstava.

Ravnateljica Birčić naglasila je kako je PORA kao regionalni koordinator za područje Županije, tijekom 2018. godine, pružila stručnu i savjetodavnu pomoć u pripremi i provedbi 62 EU projekata ukupne vrijednosti 506,8 milijuna kuna, a trenutno je u pripremi 17 projekata za prijavu na razne natječaje iz ESI fondova za gradove, općine i institucije. Također je naglasila kako je prema podacima objavljenim od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Županija na 4. mjestu po korištenju sredstava iz europske teritorijalne suradnje (programi prekogranične i transnacionalne suradnje), na 5. mjestu po iznosu ugovorenih bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, te na 7. mjestu po broju ugovorenih projekata iz Programa ruralnog razvoja RH. Na posljednjem natječaju u okviru Programa ruralnog razvoja za mjeru 7.2.2. „Modernizacija nerazvrstanih cesta“, na području Županije je odobreno 16 projekata u iznosu od 52,3 milijuna kuna, što ju svrstava na 3. mjesto na rang listi uspješnosti županija po tom natječaju. Osim što je PORA pripremila 8 projekata za 7 općina iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 7.4.1. vrijednosti 30,3 milijuna kuna, na području Županije prijavljeno je i odobreno 6 projekata iz programa „Zaželi-zapošljavanje žena“ u iznosu od 24,5 milijuna kuna.

Ravnateljica Birčić kazala je kako su ovi rezultati izuzetno dobri pokazatelji aktivnosti Županije i PORA-e po pitanju EU projekata, te kako u sljedećoj godini očekuju još bolji uspjeh po tom pitanju.

Zahvalama predstavnicima medija na dobroj suradnji pridružili su se i zamjenici župana te predsjednik Pintar te im također čestitali predstojeće blagdane.

Služba ureda župana