Župan na konferenciji za medije pojasnio problem prehrane Dječjeg vrtića „Kalnički jaglac“ – Županija je od početka uključena u rješavanje situacije i postupa prema zakonu

Župan Darko Koren u četvrtak, 22. studenoga sazvao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na temu prehrane u Dječjem vrtiću „Kalnički jaglac“ u Općini Kalnik, pojasnivši kako je, u skladu sa zakonskom regulativom, Županija od samog početka uključena u rješavanje situacije. Na konferenciji je bilo riječi i o ostalim aktualnostima u djelovanju Županijske uprave – studentskim stipendijama te donošenju proračuna za sljedeću godinu.

Kao što je naglasio župan, zahtjev Općine Kalnik i načelnika Mladen Kešera, odnosno osnivača vrtića trgovačkog društva LIFE KALNIK d.o.o., da djelatnice Osnovne škole Kalnik čiji je osnivač Županija pripremaju hranu za polaznike vrtića nije zakonski utemeljen. Naime, Županija posjeduje korespondenciju s Općinom i načelnikom Mladenom Kešerom, kao što i ravnateljica škole Đurđica Sučić ima korespondenciju s Općinom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja koja ukazuje na činjenicu da ta ideja, koja se na prvi pogled može učiniti dobra i korisna za zajednicu, nije zakonski provediva jer hrvatski zakoni to onemogućavaju. Župan je pojasnio kako Županija kao osnivač daje suglasnost školi na određene odluke sukladno zakonu, a ravnateljica donosi sve relevantne odluke vezane za funkcioniranje škole, no svi zaposlenici škole su zaposlenici Ministarstva.

Činjenica je da škola obuhvaća djelatnost općeg obrazovanja i drugog oblika obrazovanja te nije registrirana za pripremu hrane i čišćenja ili za bilo kakvu komercijalnu djelatnost. Kuharice, čistačice i domari kao zaposlenici Ministarstva imaju svoje ugovore o radu s točno određenim radnim vremenom i opisom poslova i ne mogu biti iskorišteni da obavljaju poslove za drugog poslodavca, jer škola nije za to registrirana i ne može to nikako naplatiti. To je ideja koja je zakonski neprovediva. Sličan model imali smo u Osnovnoj školi Đelekovec gdje se priprema hrana za dječji vrtić na način da vrtić ima zaposlenu kuharicu, a Škola daje samo prostor, što je zapravo jedina mogućnost. Takav model ponudili smo Općini Kalnik na sastancima koji su održani ovdje u Županijskoj upravi, ali ga nisu htjeli prihvatiti.“, kazao je župan te dodao kako je ravnateljica na upit osnivača vrtića vezan uz korištenje zaposlenika škola dala odgovor za koji je tražila mišljenje Ministarstva, koje je potvrdilo da je to zakonski nemoguće organizirati na taj način.

Ravnateljica posjeduje dokumentaciju koja potvrđuje da je odgovor Općini Kalnik točan i tu je priči početak i kraj. I ako mi želimo bilo što mimo toga napraviti, kršimo zakon. Mogu još reći kako su nam u toj korespondenciji poručili da je Zakonom o radu propisano da puno radno vrijeme ne smije biti duže od 40 sati tjedno, da radnik koji je stranka ugovora na puno radno vrijeme ne može istovremeno sklopiti ugovor s drugim poslodavcem jer time ukupno radno vrijeme radnika bilo duže od 40 sati, a kuharice su zaposlene na puno radno vrijeme. Zaposlenici škole ne mogu u sklopu svog radnog vremena obavljati druge poslove i to je jedina prava istina i činjenica koja se temelji na zakonu. Iz svega navedenog vidi se da je škola u suradnji s nama kao osnivačem poduzela sve korake za rješavanje ove problematike, a svoju smo odluku i stav temeljili na mišljenjima Ministarstva.“, poručio je župan.

Osvrnuvši se na osnivača vrtića, koji u svom djelokrugu ima širok spektar djelatnosti, između ostalog pripremu i usluživanje jela i pića, župan je kazao kako se postavljaju brojna pitanja, primjerice kako je vrtić uopće mogao biti izgrađen bez odgovarajućih preduvjeta, odnosno adekvatne kuhinje, i zašto nema zaposlenu kuharicu. Zaključno na ovu temu, župan je kazao kako je iznošenje netočnih i zlonamjernih informacija u vezi ove teme nanošenje štete ugledu institucije Županije, Škole i funkcije župana.

U nastavku konferencije zamjenik župana Ratimir Ljubić dodao je kako je objavljena lista reda prvenstva za dodjelu studentskih stipendija u akademskoj godini 2018./2019., koje će biti dodijeljene 30 studenata, čak 10 više nego prošle godine. Iznos stipendije je 700 kuna, a kriteriji su bili deficitarnost struke, ostvareno pravo na stipendiju u prethodnoj akademskoj godini, uspjeh ostvaren u prethodnoj školskoj/akademskoj godini, godina studija, pojedinačne nagrade, socijalni status te volontiranje. Također je pojasnio koja su deficitarna zanimanja na području Županije, primjerice medicina, građevinarstvo i ostalo. Zamjenik je ujedno najavio kako se sljedeći tjedan očekuje potpisivanje ugovora.

Župan se osvrnuo i na temu donošenja proračuna za sljedeću godinu, kazavši kako je sjednica Županijske skupštine planirana za 10. prosinca, te je dodao kako su županijske financije stabilne te  je poručio kako će se i nadalje voditi konzervativnim pristupom proračunskoj politici.

Služba ureda župana