Župan Koren održao izlaganje na 8. Konferenciji Europskih regija i gradova

Župan Darko Koren sa suradnicima sudjelovao je 23. i 24. rujna na 8. Konferenciji Europskih regija i gradova u austrijskom Grafeneggu kod Beča. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom povjerenika Europske komisije za regije, a u organizaciji Instituta Regija Europe (IRE). Tema ovogodišnje konferencije bila je „Prevladavanje regionalnih nejednakosti“.

Raspravljalo se o pitanjima koja su bitna za razvoj regija, kao npr. financijska strategija lokalnog razvoja, decentralizacija opskrbe energijom, zdravstvena zaštita i upravljanje bolnicama na regionalnoj razini, međugeneracijska solidarnost na regionalnoj razini i prometna infrastruktura kao preduvjet razvoja. Izlaganja su održali predstavnici regija iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, BiH, Srbije, Rumunjske i Albanije, ali i političari s nacionalnog nivoa pojedinih zemalja.

Župan Darko Koren također je nastupio kao govornik na konferenciji. U panel diskusiji s temom „Aktualni izazovi u regionalnoj transportnoj infrastrukturi“ govorio je o izazovima i ograničenjima u građenju prometnih koridora, s osvrtom na aktualne investicije u ceste i željeznicu na području Koprivničko-križevačke županije.

Na konferenciji je bilo riječi i o pripremama za korištenje kohezijskih i strukturnih fondova EU u proračunskom razdoblju 2013.-2020., za što će biti raspoloživo 1000 bilijardi eura od čega je za ravnomjeran regionalni razvoj predviđeno 35% proračuna. Za članice EU kao i Hrvatsku je stoga u tijeku priprema projekta. Župan Darko Koren iznio je činjenicu o visokom stupnju pripremljenosti projekta uspostave regionalnog centra za gospodarenje otpadom za prostor sjeverozapadne Hrvatske, koji će se kandidirati za korištenje odmah nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Dvodnevnoj konferenciji prisustvovalo je oko 500 predstavnika svih regija članica Instituta europskih regija, a u izaslanstvu Koprivničko križevačke županije su uz župana Korena bili direktor „Piškornice“ d.o.o. Mladen Jozinović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac.

Izvan same Konferencije predstavnici Županije su održali radni sastanak s pomoćnikom ministra gospodarstva zaduženog za energetiku Alenom Leverićem, na kojem se razgovaralo o energetskom razvoju na području Županije.