Župan Koren na RGP-u – „U okviru Bilokalnika već jedno desetljeće radi Energana“

Gostujući u emisiji „Županijski glas“ Radija Glas Podravine u utorak, 29. lipnja, župan Darko Koren komentirao je pojedine teme koje su u posljednje vrijeme najviše uzburkale javnost. Budući da je u pojedinim tiskovinama napadan zbog izgradnje termoelektrane u poduzetničkoj zoni u Koprivničkom Ivancu, najviše je govorio o toj temi. Kazao je da se pitanje termoelektrane, nažalost, pretvorilo u političko pitanje, što je pristup koji svaki projekt može ugroziti.

– „Ono što uvijek naglašavam i ne znam koliko bih to puta trebao ponoviti, da sam ja za svaki projekt koji ima za svoju posljedicu razvoj gospodarstva i povećanje broja zaposlenih. Isto tako sam protiv realizacije svakog projekta koji bi ugrozio ovaj prostor na bilo koji način. Ne smijemo donositi paušalne odluke već nam je tu potrebna struka koja će izreći svoje stručno mišljenje. Isto tako ne moram dokazivati da znam koliko je značaj Podravke za ovu županiju i za ovaj prostor i zapravo mnoge stvari trebaju biti podređene upravo njoj. Glede termoelektrane ja nisam stručan da bi razgovarao na profesionalnoj osnovi o opravdanosti, zato apeliram da struka procijeni što nije dobro u tom projektu i po cijenu da se od toga odustane. Uvažavam stručnjake u Podravci, ali mislim da to njihovo mišljenje ne može biti jedino presudno u određivanju budućnosti projekta. – kazao je Koren i dodao da ova investicija nije projekt Županije, jer investitor je njemačka tvrtka.

Osvrnuo se i na slične projekte kakvi se planiraju ili su već u funkciji i na području Koprivnice. – Prije dva mjeseca je i gradonačelnik Mršić najavio izgradnju energane u samoj Koprivnici. Dakle, ako on želi sagraditi tako nešto onda je to apsolutno ekološki opravdano. Ja na takav način jednostavno ne želim komunicirati. Samo ću podsjetiti da slična, ali normalno manja energana radi već jedno desetljeće u okviru Bilokalnika. Ali to nikoga ne zabrinjava. Nemojte zaboraviti da investitori ne vole političke igre glede realizacije svojih projekata. U Hrvatskoj bi se danas našlo stotinjak lokacija i lokalnih zajednica koje bi bile zadovoljne da im netko ponudi takvu priliku. – istaknuo je župan.

Župan je također komentirao apel za izdvajanjem područnih škola Kunovec i Koprivnički Ivanec, koje spadaju pod OŠ „Braće Radić“, i osnivanjem nove osnovne škole u Koprivničkom Ivancu. – Mi smo reagirali na pismo načelnika Koprivničko Ivanca Božidara Vrabelja. On je objasnio da je stanje objekta jako loše i da hitno treba reagirati. Osnivač je Grad Koprivnica, ali on očito ne želi u tu školu ulagati sredstva. Mi smo uputili zamolbu ministru Fuchu u kojem tražimo hitno rješenje. Ono je u tome da se škola osamostali i uđe u mrežu škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačke županija. Čekamo odgovor od ministra, ali u tom periodu razmatramo s Općinom Ivanec zajedničko rješavanje tog problema. – rekao je.