Župan Koren izabran za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija

Na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija održanoj u ponedjeljak 25. studenog u Zagrebu župan Darko Koren  izabran je na mjesto potpredsjednika čime mu je Zajednica povjerila odgovornu funkciju, ali i priznanje za dugogodišnje aktivno sudjelovanje i doprinos u radu Zajednice. Funkciju predsjednika Hrvatske zajednice županija u novom dvogodišnjem mandatu ponovo će  obnašati župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar uprave Ivan Malenica te župani, zamjenici župana među kojima i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, županijska pročelnica Marina Horvat ujedno i voditeljica Radne skupine za pravne poslove HZŽ-a te drugi uzvanici. Na sjednici se raspravljalo o reformi javne uprave pri čemu je predsjednik Vlade kazao kako je stvorena sinergiju između Vlade RH i županija na razini koja do sada nije bila praksa.

Kroz praksu susreta članova Vlade i župana svakih šest mjeseci dobivamo razrađenu politiku prisutnosti Vlade diljem Hrvatske i vjerujem da smo uspostavili standard od kojeg nećemo odstupati u budućnosti“, rekao je premijer Plenković.

Ministar Malenica je dodao kako je bilo potrebno izmijeniti više od 65 zakona kako bi preko dvjesto poslova mogle obavljati županijske administracije.

„Decentralizacija je proces koji nikada ne prestaje, a cilj joj je efikasna javna uprava“, istaknuo je ministar Malenica.

Sudionici sastanka  zaključno su se složili s predsjednikom Paukom kako je decentralizacija proces koji u svome fokusu uvijek ima građane te kako će se pozitivni učinci reforme za građane osjetiti već u prvoj polovici godine.

Izvor fotografija: HZŽ

Služba ureda župana