Župan Koren i suradnici na sastanku NUTS 2 regije

U petak, 4. prosinca, u Gornjem Knegincu kod Varaždina održan je sastanak čelnika NUTS 2 regije Sjeverozapadne Hrvatske. NUTS 2 regije su statističke jedinice u Europskoj uniji, u kojima živi od 800.000 do 3 milijuna stanovnika, a Hrvatska je podijeljena na tri takve regije (Sjeverozapadna, Panonska i Jadranska). NUTS 2 regija Sjeverozapadne Hrvatske obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku, Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju, u kojima živi blizu 1,7 milijuna stanovnika.

Teme sastanka bile su pripremanje nastupa županija u okviru regije, prilikom čega se raspravljalo o suradnji putem Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu, te pripremanje projekata za strukturne i kohezijske fondove. Raspravljalo se o pripremi projekata od međužupanijskog interesa, tzv. mreža ”Mamut” u koje se ubrajaju investicijski projekti viši od 10 milijuna eura. Najistaknutiji takav projekt s područja Koprivničko-križevačke županije je projekt ”Piškornica”, za koji se očekuju značajna sredstva iz fondova Europske unije i državnih fondova. Na sastanku je spomenut značaj donošenja Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske, koja je u fazi pripreme, kao preduvjeta za sustavno upravljanje regionalnim razvojem i korištenje sredstava iz strukturnih fondova kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Ispred Koprivničko-križevačke sastanku su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac. Delegacije ostalih županija predvodili su: župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Ivan Perhoč, župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš-Dončić, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i Jadranka Veselić Bruvo ispred Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba.