Župan i zamjenici na 18. sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županije

Župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te ostali članovi Skupštine Hrvatske zajednice županija okupili su se u srijedu, 12. prosinca u Zagrebu na svojoj 18. sjednici.

Uvodno se obratio predsjednik Zajednice i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji se osvrnuo na najvažniji proces iduće godine – prijenos dijela poslova ureda državne uprave županijama te je dodao kako će biti potrebno mijenjati 41 zakon, 7 uredbi i 13 pravilnika.

Vlada Republike Hrvatske prepoznaje napore Hrvatske zajednice županija i zbog toga vas vidimo kao partnere u procesu decentralizacije, što je i sam premijer Andrej Plenković istaknuo nakon jučerašnjeg sastanka u Rijeci. Uključeni ste u izradu zakonskih rješenja, sudjelujete u radnim skupinama, a od 1. siječnja 2020. preuzet ćete dio poslova državne uprave, što je samo početak daljnje funkcionalne decentralizacije“, istaknula je državna tajica Ministarstva uprave Josipa Rimac.

Sljedeće godine jedinice područne samouprave očekuje i intenzivnija priprema za novu financijsku perspektivu koja Europu čeka nakon 2020. godine, a gosti Skupštine bili su i predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske REGEA koji su održali prezentaciju o novim načinima financiranja izgradnje, dogradnje i energetske obnove javnih zgrada.

Gosti su istaknuli kako su županije jedinice koje najviše ulažu u taj sektor te kako je glavna značajka novog modela da javni sektor ima mogućnost pokretanja većeg broja projekata u značajno kraćem vremenskom razdoblju. Ravnatelj REGEA-e Julije Domac ujedno je predložio pokretanje Nacionalnog Programa financiranja projekata izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture, koji bi osigurao ujednačen razvoj županija, gradova i općina, dostizanje ciljeva zadanih nacionalnim i europskim strategijama, fiskalnu održivost te efikasniju javnu upravu i povećanje kvalitete javnih usluga.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Hrvatska zajednica županija