Zamjenik župana Pal primio dekana japanskog sveučilišta Tokyo Zokei

U prostorijama Koprivničko-križevačke županija, u srijedu 17.ožujka, zamjenik župana Ivan Pal primio je u posjet prof. dr. sc. Isaoa Koshimuru iz Japana. Profesor Kosimura je dekan i redoviti profesor sociologije na sveučilištu za dizajn i umjetnost, Tokyo Zokei. Razgovoru su također prisustvovali predsjednik županijskog Kulturnog vijeća Hrvoje Petrić, glasnogovornica Županije Melita Pavlek i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.

Profesor Kosimura izvrsno govori hrvatski jezik, doktorirao je na temi seljačkih pokreta u jugoistočnoj Europi, a bavio se i seljačkim pokretom braće Radić. Također je napisao nekoliko znanstvenih radova o temama koje su usko vezane uz područje Hrvatske. Član je uredničkog odbora časopisa „Ekonomska i ekohistorija“, kojeg izdaje Društvo za ekonomsku povijest i ekohistoriju koje ima sjedište u Koprivnici, te se zanima za naivno slikarstvo i tradiciju Podravine. U intervjuima je često isticao kako je suživot svih religija njegova misija, pa sukladno tome svaki narod može učiti, ne samo iz vlastite već i iz povijesti drugih kultura.

Zamjenik župana Ivan Pal i japanski profesor razgovarali su o vrijednostima međukulturalne suradnje i znamenitostima područja Koprivničko-križevačke županije. Zamjenik župana Pal je tom prilikom uglednom gostu poklonio monografiju Koprivničko-križevačke županije, te mnoštvo materijala i prospekata preko kojih će profesor doći do detaljnijih saznanja o području Podravine i Prigorja. Prof. Koshimura je ranije već posjetio područje Županije i tom prilikom obišao Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama. Naročito su ga se dojmila djela Ivana Generalića i drugih velikana naivne umjetnosti, jer hlebinska naiva je tema o kojoj je posvetio cijelo poglavlje u jednoj od svojih knjiga. Prof. Koshimura je najavio posjet Županiji sljedeće godine, a dogovoreno je da će tad obići i druge znamenitosti ovog kraja.