Župan na sastanku s Vladom govorio o povjeravanju poslova Ureda državne uprave, zaštiti od nasilja u obitelji i novim turističkim zakonima

Zadarska županija bila je domaćin šestog sastanka Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru. Sastanak je održan u petak 14. lipnja na Sveučilištu u Zadru, a prisustvovao mu je i župan Darko Koren.

Uoči sastanka Vlade i župana, održan je i sastanak na temu sigurnih kuća, na kojemu je župan Koren istaknuo ulogu županijskog Povjerenstva za ravnopravost spolova, koje je jedno od najaktivnijih u državi i predsjednice Verice Rupčić. Koprivničko-križevačka županija aktivno sudjeluje u borbi protiv nasilja, posebno nasilja u obitelji, a u proračunu su osigurana sredstva za žrtve obiteljskog nasilja. Obzirom da je ovih dana aktualizirana tema sigurnih kuća, župan je istaknuo rješenje problema smještaja žrtava kroz model specijaliziranog udomiteljstva, što se već kao model provodilo i dobro funkcioniralo u našoj Županiji.

Na sastanku Vlade i župana bilo je riječi o povjeravanju poslova Ureda državne uprave županijama, provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, pripremi glavnoga dijela turističke godine te o novom paketu turističkih zakona o čemu su održane i prezentacije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se pozitivne promjene u regionalnom razvoju ogledaju u nekoliko aspekata – razvijen je intenzivan dijalog i partnerstvo s lokalnom i regionalnom samoupravom, zakonskim propisima ojačana je funkcionalna decentralizacija, a fiskalna decentralizacija omogućava bolju apsorpciju europskih sredstava. Također, zahvaljujući međusobnoj podršci u apliciranju na europske projekte, Hrvatska je trenutno na gotovo 70 posto ugovorenih sredstava iz trenutne financijske omotnice.

Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, dok je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. Ministarstvo je u suradnji s drugim ministarstvima i organizacijama civilnog društva izradilo prijedlog novog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je novi paket turističkih zakona i pripremu za nadolazeću turističku sezonu, ističući važnost uloženih sredstava za potporu u zračnom prometu i nautički turizam.

Za riječ se zatim javio župan Koren koji se osvrnuo na teme sastanka te naglasio: „Ovo što smo danas čuli od ministra Capellija prezentirano je i na nedavno održanom sastanku u našoj Županiji i moram izraziti veliko zadovoljstvo poboljšanjem statusa kontinentalnih turističkih zajednica, prije svega po pitanju financiranja. Što se tiče teme ministrice Murganić, mi smo prije ovog sastanka imali predstastanak na temu sigurnih kuća, čemu smo u potpunosti dali podršku i ponudili način na koji ćemo to realizirati. A tema o kojoj smo mnogo raspravljali u posljednje vrijeme, posebno u Hrvatskoj zajednici županija, je povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama, gdje moram posebno zahvaliti premijeru Plenkoviću na prezentaciji statusa županija u javnosti. Svi smo suglasni s preuzimanjem poslova i zaposlenika Ureda državne uprave, no ipak se moraju postaviti neka pitanja – prvenstveno što se tiče financiranja i drugih materijalnih prava tih zaposlenika i utjecaja županija na novu sistematizaciju radnih mjesta.“

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost redovitih sastanaka lokalne i regionalne razine vlasti s nacionalnom, podsjećajući kako je, zahvaljujući takvom načinu rada, napravljeno nekoliko velikih koraka: „Stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije.“

Za sljedeći sastanak Vlade RH i župana, a prema prijedlogu župana Korena, domaćinstvo je preuzela Koprivničko – križevačka županija.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Hrvatska zajednica županija