Veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Jerome Pasquier posjetio Županiju

Župan Darko Koren zajedno sa zamjenicima Ivanom Palom i Darkom Sobotom primio je u srijedu 23. svibnja veleposlanika Republike Francuske u Hrvatskoj Jeromea Pasquiera. Francuski veleposlanik već je bio u službenom posjetu Županiji prije dvije godine, a tema najnovijeg posjeta bilo je obrazovanje i promocija francuskog jezika. Iz tog razloga zajedno s veleposlanikom Županiju su posjetili njegov ataše za obrazovnu suradnju Frederic Germain i pedagoška savjetnica Marie-Jocelyne Kantarci.

Župan Koren uvodno je veleposlaniku zahvalio na ponovnom dolasku i interesu za projekte na ovom području nakon čega je održana prezentacija o županijskom obrazovanju s naglaskom na investicije u školske objekte. Veleposlanika je posebno impresionirao podatak o visini investiranja, jer od 2009. je na području Županije izgrađeno novih 9 školskih objekata u koje je uloženo oko 120 milijuna kuna, ukupno 17.000 m2 novog prostora.

Veleposlanik Pasquier je iskazao veliku pohvalu smjerom u kojem Županija napreduje i pohvalio nastojanja da obrazovanje bude prioritet. Predložio je da se primjeri dobre suradnje probaju ostvariti i u međuregionalnom povezivanju te promidžbi hrvatskog turizma u Francuskoj. Istaknuo je i primjer dobre suradnje u investiranju tvrtke Arche u Koprivnici, te izdvojio da je Koprivničko-križevačka županija prijateljska regija za ulagače i prostor u kojem je lakše ostvariti gospodarsku investiciju nego u drugim krajevima.

Župan Koren se na kraju sastanka osvrnuo i na situaciju u mljekarstvu, koje je značajna gospodarska grana u Županiji, budući da mnogi proizvođači posluju s tvrtkom Dukat koja je u vlasništvu francuskog Lactalisa. Istaknuo je kako zbog kompleksne situacije u kojem se mljekarstvo danas nalazi Lactalis treba sagledavati i sociološki aspekt suradnje s mljekarima, a ne samo financijski.

Nakon prijema u Županiji veleposlanik je posjetio Gimnaziju „Fran Galović“ gdje je prisustvovao otvorenju učionice za dvojezičnu nastavu. Naime takva nastava održava se na francuskom i hrvatskom jeziku još samo u jednoj školi u Zagrebu i pokazuje iznimne rezultate u učenju i savladavanju francuskog jezika.