Ugovoreno sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola

Župan Darko Koren i direktor poduzeća „Čazmatrans – Nova“ d.o.o. Dragan Marinović potpisali su u utorak 29. siječnja ugovor o sufinanciranju javnog prijevoza za učenike srednjih škola koji se školuju na području Koprivničko-križevačke županije. Ugovor se temelji na odluci Vlade Republike Hrvatske o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce te se odnosi na razdoblje od siječnja do lipnja 2013.

Prema odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa definirano je sufinanciranje iznosa od 75% priznate cijene mjesečne učeničke karte, međutim taj priznati iznos u stvarnosti pokriva oko 50% realne cijene karte. Kako bi cijena mjesečne karte za učenike ostala ista kao i u jesen 2012. Županija je s prijevoznikom dogovorila novi model financiranja.

Prijevoznik je na cijenu karte dao popust od 15%, a Koprivničko-križevačka županija je povećala udio u sufinanciranju na više od 30% pune cijene. Time je omogućeno da jedinstvena mjesečna karta za svakog učenika iznosi 50 kuna.

Osim s tvrtkom „Čazmatrans – Nova“ koja svojim autobusima prevozi 1.551 učenika, Županija je organizirala i prijevoz za 566 srednjoškolaca vlakom, te za 53 učenika s autoprijevoznikom „Škriljak“ iz Podravskih Sesveta. Učenici koji putuju vlakom mjesečnu kartu plaćaju svega 20 kuna.

Za ukupno 2.170 srednjoškolskih učenika putnika cijena mjesečnih karata iznosi oko 2 milijuna kuna mjesečno, od čega će Županija namirivati oko 590 tisuća kuna.