Učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec održali simuliranu sjednicu Županijske skupštine

U prostorima Gradske vijećnice u Koprivnici u srijedu, 27. ožujka održana je simulirana sjednica Županijske skupštine u kojoj su sudjelovali učenici viših razreda Osnovne škole Koprivnički Ivanec u suradnji sa županom Darkom Korenom, njegovim zamjenicima, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, potpredsjednicima Vericom Rupčić i Marijanom Ružmanom i članovima Županijske skupštine.

Uvodno se obratio župan koji je istaknuo: „Okupili smo se danas da nešto naučimo od djece i da na temelju njihovih poruka reagiramo, a posebno zahvaljujem predsjednici Udruge „Bolje sutra“ Mariji Mraz, koja je inicijator i organizator ove hvalevrijedne aktivnosti. Djecu ne treba puno opterećivati politikom, ali moraju shvatiti da je politika alat putem kojeg se puno toga u zajednici i društvu u kojemu živimo može napraviti i popraviti. To je naš zadatak danas. Podržavamo ovakvu inicijativu koja je i zabavna i edukativna, a neka ovaj susret bude primjer kako se kohezija među različitim mišljenima može korisno i kvalitetno iskoristiti za zajednicu.“

Predsjednica Mraz je dodala: „Ovo je iskorak u kojemu smo krenuli učiti najmlađe kako možemo mijenjati svijet i kako na demokratski način postići promjenu u zajednici. Ovu inicijativu su djeca sama predložila, nadam se da ćemo uspjeti u toj inovativnoj ideji te zahvaljujem Županiji i Županijskog skupštini na podršci.“

Zadovoljstvo nam je što sudjelujemo u ovom projektu Udruge „Bolje sutra“ preko kojeg će djeca naučiti kako funkcionira Županijska skupština, gdje se donose važne odluke, a kako bi sutra mogli znati kako mogu sudjelovati u takvoj proceduri. Danas smo im omogućili sve uvjete kao da je prava sjednice Skupštine.“, kazao je predsjednik Pintar te poručio kako „na mladima svijest ostaje, a na starima opstaje.“

Dnevni red simulirane sjednica sastojao se od dvije točke, a prva je bila Donošenje Odluke o pokretanju osnivanja Otvorenog dvorišta u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec s ciljem poboljšanja uvjeta za rekreaciju, integraciju i međugeneracijsku solidarnost. Sjednicu je vodila mlada predsjednica Skupštine Jana, župan Koren sjedio je do svog kolege mladog župana Edija, a zamjenik Ljubić nasljednika je imao u zamjeniku Tomislavu.

Rasprava oko prve točke bila je intenzivna, mogla su se čuti različita mišljenja, no članovi su na kraju Odluku jednoglasno usvojili. Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na pitanja i prijedloge članova, a predsjednica Jana zatim je zahvalila svima na konstruktivnoj raspravi te pozvala odrasle članove Županijske skupštine, potpredsjednike i župana da se još jednom obrate.

Zaista sam u ovoj argumentiranoj raspravi i sam došao do zaključka da je projekt koji ste predložili originalan, vrijedan i da ga treba realizirati. Ono što je sastavnica svakog projekta je procedura, pa predlažem da u tom pravcu krenemo, a nositelj tog dijela programa bit će Osnovna škola Koprivnički Ivanec. Jako sam optimističan, ovakav dobar projekat ima smisla i za njega se isplati založiti, a ovo je pravi primjer složnosti oporbe i vladajućih. Zahvaljujem učenicima i odraslim vijećnicima što su sudjelovali u ovoj sjednici i vjerujem da smo svi danas mnogo naučili.“, zaključio je župan.

Sjednica je održana u sklopu projekta „Želim znati kako imati“ koji provodi Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice u suradnji s partnerima Koprivničko-križevačkom županijom, Osnovnom školom Koprivnički Ivanec i Općinom Koprivnički Ivanec. Projekt je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja, vrijedan je 110 tisuća kuna, a glavni mu je cilj projekta edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu.

Služba ureda župana