U Županijskoj upravi održana kava s novinarima

U utorak 27. kolovoza u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održana je kava s novinarima na kojoj je župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te županijskim pročelnicima medije informirao o aktualnostima u radu Županijske uprave. Župan se osvrnuo na nedavno održani sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrima te temama koje su prezentirane, a poseban naglasak stavljen je na projekte za koje je Županija tražila jasnu podršku Vlade.

„Premijera smo izvijestili o sastanku s Upravom Hrvatskih cesta po pitanju brze ceste do Koprivnice u čemu smo dobili njegovu punu podršku. Kao što znate prema planu fazne gradnje prvo će se graditi dvotračna cesta do Kloštra Vojakovečkog, a kasnije i do Koprivnice. Dobili smo garancije kako će se po dobivanju građevinske dozvole krenuti s raspisivanjem natječaja, a gradnja prema Kloštru Vojakovačkom bi trebala krenuti u svibnju. Paralelno s time će se rješavati dokumentacija za gradnju prema Koprivnici. Smatram da je   bolje da cesta što prije dođe do Koprivnice u dvotračnom obliku, nego da dođe do pola puta s četiri traka. Biti ćemo zadovolji ako se to ostvari, a važno je reći i kako se prema garancijama Hrvatskih cesta neće odustati od izgradnje punog profila brze ceste kad se za to stvore opravdani uvjeti“, naglasio je župan Koren.

Župan je novinarima kazao kako je s predsjednikom Vlade razgovarao o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica koji je strateški projekt ne samo sjeverozapadne Hrvatske već i države.

Zatražili smo jasnu potporu za projekt poručivši premijeru da trebamo njegovu direktnu podršku za koji je nam na raspolaganju stoje sredstva iz europskih fondova koja još nismo koristili. Dobili smo potvrdu iz resornog ministarstva kako postoji mogućnost da do kraja godine bude raspisan natječaj, a naš je zadatak da pripremimo svu potrebnu dokumentaciju. Mnogo toga ovisi i o ministru Ćoriću s kojim bi uskoro trebali imati sastanak, a valja kazati i ako nas je Uprava Piškornice izvijestila da je dokumentaciju o projektu pregledao JASPERS i dao pozitivnu ocjenu“, dodao je župan.  

Premijera Plenkovića je upoznao i s projektom iskorištavanja geotermalnih izvora na području županije, posebno onog u Lunjkovcu u sastavu općine Legrad, gdje će Županija pružiti pomoć Općini u realizaciji projekta.

Župan se dotaknuo i tema izgradnje pet školskih sportskih dvorana, istaknuvši kako su s načelnicima općina odrađeni sastanci te je usuglašen model partnerske suradnje, a i po tom pitanju je premijer Plenković iskazao jasnu podršku. Od ostalih tema, župan je premijeru razložio i koncept ulaganja u zdravstvo što je jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj i sljedećoj godini, jer se radi o investicijskom ciklusu koji prelazi iznos od 50 milijuna kuna.

„Ovakve su investicije uistinu neophodne ukoliko želimo zadržati visoku razinu pružanja usluga u zdravstvu. Znamo kroz kakve poteškoće prolazi zdravstveni sustav, a mi svojim angažmanom nastojimo pomoći i učiniti vidljiv iskorak“, pojasnio je župan.

Premijeru je prenio i stav o privatizaciji  i vlasničkom portfelju tvrtke Podravka istaknuvši kako je postojeća vlasnička struktura optimalna za kompaniju jer 26 posto vlasništva države garantira stabilnost i ulogu koju Podravka ima u županiji dok s druge strane ne oduzima profitabilnost ostalim suvlasnicima.

„Podravka je od samog početka bila uključena u stvaranje države, a nju su stvorili ljudi s ovog područja i ona mora biti dio društvenog standarda. S ovakvim stavom složili su se i premijer Plenković i gradonačelnik Jakšić i uvjeren sam kako će se taj stav akceptirati ako dođe vrijeme odluka o promjeni vlasničkih udjela“, istaknuo je župan.

Župan je istaknuo kako Županijska uprava ima otvorenu komunikaciju prema svim dionicima društveno-političkih i gospodarskih procesa te je izrazio nadu u uspješnu suradnju s Gradom Koprivnicom na projektu učeničkog doma za kojim postoji potreba.

„Postoje realne potrebe za učeničkim domom, a nakon sastanka u Ministarstvu državne imovine ćemo znati više. Najizglednija lokacija za budući dom je zgrada nekadašnjeg konačišta preko puta željezničkog kolodvora, ali postoje i druge moguće lokacije “, kazao je župan.

Što se tiče pitanja gradnje Obrtničke škole, župan je ponovio kako Županija nije odustala od gradnje, već u ovom trenutku ne postoji mogućnost izvora financiranja projekta. Do tada, napori su usmjereni na razvoj Centra kompetencija Koprivničko-križevačke županije kojim će se riješiti pitanje prostora opremanje koprivničke Obrtničke škole i Strukovne škole Đurđevac, dok će se pitanje prostora križevačke Gimnazije rješavati posebnim projektom nadogradnje prostora što će omogućiti jednosmjensku nastavu.

Nikada nismo rekli da odustajemo od izgradnje, već smo rekli da u ovo trenutku ne možemo ući u projekt od 80 milijuna kuna jer za to nema raspoloživih sredstava. Ono što je realno, a to je projekt županijskog Centra kompetencija vrijedan 30 milijuna kuna i za koji očekujemo potporu države u sto postotnom iznosu, riješit će potrebe i značajno podići standard školovanja za strukovna zanimanja. Ne želimo govoriti jezikom obećanja kao što to mnogi rade, nego jezikom realnosti“, naglasio je župan.

 Na kraju konferencije župan se dotaknuo i nadolazeće sjednice Županijske skupštine koja je planirana za 9. rujna  te je najavio sutrašnji posjet ministra uprave Ivana Malenice.

„S ministrom ćemo održati radni sastanak po pitanju  spajanju Ureda državne uprave sa Županijom, dakle radi se o funkcionalnoj decentralizaciji države kojom Županije dobivaju veće ovlasti i značajnije će participirati u rješavanju brojnih predmeta građana. Po tom pitanju očekujemo i realan pristup u smislu financiranja spajanja jer Županija će preuzeti   više od 200 različitih poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave“, pojasnio je župan Koren na kraju druženja s novinarima.

Služba ureda župana