U zgradi Koprivničko-križevačke županije otvoren privremeni Ured Predsjednice Republike Hrvatske

„Spajajući Prigorje s Podravinom, Koprivničko-križevačka županija čini svojevrsnu premosnicu između zapadne i sjeverne Hrvatske što joj daje veliku prometnu, ali i svaku drugu važnost. Važno je spomenuti i Podravku, koja je odavno nadišla granice Koprivnice i Županije, postavši nacionalni brend, a drago mi je i što ću tijekom boravka ovdje posjetiti i druge tvrtke te se susresti s gospodarstvenicima, dok ćemo posljednjeg dana imati priliku diplomatima predstaviti razvojne mogućnosti Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.“

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je izmjestila svoj Ured u zgradi Županijske uprave a svečanost otvorenja Ureda održana je u srijedu, 13. prosinca ispred zgrade Županijske uprave gdje su Predsjednicu dočekali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Darko Sobota, zamjenik župana Ratimir Ljubić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Uz himnu Republike Hrvatske koju je izvela sopranistica i profesorica u Umjetničkoj školi „Fortunat Pintarić“ Josipa Lončar, zastavu Predsjednice podigla je učenica Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica Lucija Frančić.

Na početku uvodnih govora, dobrodošlicu Predsjednici poželio je gradonačelnik Jakšić, a pozdravima se pridružio i župan Koren izrazivši zadovoljstvo izmještanjem Ureda Predsjednice u Koprivničko-križevačku županiju, što na najbolji mogući način pokazuje brigu, skrb i promišljanje o Hrvatskoj i svim njezinim dijelovima.

Ovaj će dan zasigurno ući u povijest Koprivničko-križevačke županije, a boravak Predsjednice osmislili smo na način da dotaknemo sve segmente života na ovom području, od školstva, preko civilnog sektora do gospodarstva. Prilika je to da ukažemo na posebnosti i zanimljivosti Podravine i Prigorja, ali i da predstavimo probleme s kojima se susrećemo te dobijemo podršku u njihovom rješavanju. Koprivničko-križevačka županija jedna je od manjih u Hrvatskoj, a ono po čemu je prepoznatljiva je, prije svega, naivna umjetnost i gospodarstvo predvođeno Podravkom.“, kazao je župan Darko Koren, poželjevši predsjednici Grabar-Kitarović ugodan boravak u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Predsjednica je zahvalila na riječima dobrodošlice te istaknula povijesnu, kulturnu i gospodarsku tradiciju Koprivničko-križevačke županije, njezinih gradova i općina, kao i doprinos Podravaca i Prigoraca u Domovinskom ratu, odnosno borbi za slobodnu, neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Spajajući Prigorje s Podravinom, Koprivničko-križevačka županija čini svojevrsnu premosnicu između zapadne i sjeverne Hrvatske što joj daje veliku prometnu, ali i svaku drugu važnost. Važno je spomenuti i Podravku, koja je odavno nadišla granice Koprivnice i Županije, postavši nacionalni brend, a drago mi je i što ću tijekom boravka ovdje posjetiti i druge tvrtke te se susresti s gospodarstvenicima, dok ćemo posljednjeg dana imati priliku diplomatima predstaviti razvojne mogućnosti Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Iako ima snažne tvrtke i velik gospodarski potencijal, Predsjednica je naglasila kako i ova Županija bilježi negativne demografske pokazatelje.

Prošle je godine, prema službenoj statistici, iselilo gotovo 900 ljudi, što nam je znak da usporedno s mjerama koje će porezno rasteretiti plaće i gospodarstvo te donijeti nove investicije, moramo raditi na mjerama koje će stimulirati demografiju i olakšati skrb o djeci. Demografska kriza djelomice je eskalirala zbog naše nedovoljne pripremljenosti za ulazak u Europsku uniju, kao i zbog nekritičke politike štednje tijekom gospodarskih kriznih godina kada su se u manjim sredinama ukidali sudovi, pošte, ispostave državnih institucija i željezničke linije. Država treba doći k ljudima, a vjerodostojnost države potvrđuje se brigom o manjim sredinama u kojima treba zadržati ispostave državnih institucija i javnih poduzeća. Uvjerena sam kako će nakon dovršetka modernizacije željezničkih i cestovnih prometnica ova Županija dobiti mnogo veće razvojne mogućnosti u sklopu paradigme policentričnog razvoja Hrvatske. Upravo je smisao decentralizacije ojačati gospodarski i demografski kapacitet manjih i srednjih gradova, kako bi mogli biti nositelji ravnomjernog regionalnog razvoja, što je pretpostavka dugoročnog i stabilnog uspješnog razvoja Hrvatske.“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako se veseli posjetima gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije, kako bi mogla steći cjelovitu sliku o stanju i potencijalima ovog kraja.

Služba ureda župana