U sustavu županijske uprave radi 20 volontera pripravnika

Koprivničko-križevačka županija u programu zapošljavanja visokoobrazovanih osoba bez zasnivanja radnog odnosa u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje sudjeluje od jeseni 2010. godine. Preko tog programa u upravnim odjelima i ustanovama Koprivničko-križevačke županije svoj pripravnički staž trenutno odrađuje 20 volontera pripravnika, a pet ih je već završilo program. Pripravnički staž im traje godinu dana nakon čega imaju priliku pristupiti polaganju državnog stručno ispita, a za vrijeme volontiranja od HZZ-a primaju naknadu od 1.600 kuna mjesečno, dok im je Županija osigurala putne troškove. Volonteri tijekom stažiranja imaju priliku proći više odjela i ustanova unutar Županije kako bi se što bolje upoznali sa sustavom, a cilj je da im posao koji obavljaju prvenstveno bude vezan uz struku.

Kako bi se pobliže upoznali s njihovima radom volontere pripravnike su u četvrtak 22. prosinca primili župan Darko Koren i njegovi zamjenici Ivan Pal i Darko Sobota. U svom obraćanju župan Koren je kazao kako je Koprivničko-križevačka prva u Hrvatskoj krenula s ovim programom, koji je prepoznat kao prilika mladim visokoobrazovanim ljudima kako bi se dokazali na tržištu rada. Istaknuo je pozitivan primjer jedne od ranijih pripravnica koja je nakon stažiranja i polaganja stručnog ispita uspjela pronaći radno mjesto, te je svim volonterima poželio isto.

Tijekom susreta riječ su uzeli i zamjenici župana Pal i Sobota, a u ime svih volontera prisutnima se obratila Suzana Hirjanić. Svi prisutni su se složili kako se zbog aktualnih okolnosti na tržištu rada, u kojima mladi ljudi teško pronalaze posao, radi o hvale vrijednom projektu u koji bi se trebalo uključiti više općina i gradova, ali i veće tvrtke.