U Hrvatskoj zajednici županija održani sastanci o novom Zakonu o vatrogastvu i povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama

Povodom donošenja novog Zakona o vatrogastvu te povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama u prostorijama Hrvatske zajednice županija, u četvrtak 19. rujna, održani su radni sastanci župana s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom te ministrom uprave Ivanom Malenicom i ministrom financija Zdravkom Marićem.

Na sastanku s predsjednikom HVZ-a sudionici su, uoči donošenja novog Zakona o vatrogastvu, raspravljali o nacrtu Zakona te usuglasili stav kako je potrebno stvoriti efikasan sustav vatrogastva  koji će koristiti mogućnosti koje su na raspolaganju iz europskih fondova.

Što se tiče teme povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama, ministar uprave Malenica i ministar financija Marić su županima izložili upute i dinamiku procesa pri čemu je naglasak stavljen na usuglašavanje pravnih akata kako bi reforma javne uprave bila uspješno provedena. Na sastanku su definirani operativni koraci koji će se poduzeti kako bi Županije  donijele odluke i pravilnike za pripremu sporazuma o povjeravanju poslova.

 Na sastanku je istaknuto kako će reforma građanima omogućiti jeftiniju i efikasniju javnu upravu, odnosno potrebna dokumentacija u upravnim područjima gospodarstva (obrt, trgovina, turizam), društvenih djelatnosti (školstvo, kultura, hrvatski branitelji, sport), opće uprave (registri birača, prijave, državne matice) te imovinsko-pravnih odnosa (izvlaštenje nekretnina, utvrđivanje prava vlasništva na turističkom i ostalom građevinskom zemljištu) će se moći dobiti na jednom mjestu.

Sastancima su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovale pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marna Horvat.

Izvor fotografija: HZŽ

Služba ureda župana