U Hrvatskoj zajednici županija održan prvi sastanak župana nakon lokalnih izbora

U četvrtak, 29. lipnja u Hrvatskoj zajednici županija održan je prvi kolegij župana na kojemu  su se nakon lokalnih izbora okupili predstavnici jedinica područne (regionalne) samouprave te razgovarali o provedenim aktivnostima i planovima.

Kolegiju je prisustvovao i župan Darko Koren, a okupljenima se uvodno obratio predsjednik HZŽ i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji im je čestitao na izbornim rezultatima, izrazivši želju da se dobra suradnja svih jedinica regionalne samouprave nastavi i dalje.

Novi župani detaljnije su upoznati s projektom Otvoreni proračun, a od predstojećih događanja, u planu je sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji će se 3. srpnja održati u Požegi. Uz premijera, sa županima će se sastati i ministar financija Zdravko Marić te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Hrvatska zajednica županija već se 15 godina zalaže za razvojnu ulogu jedinica područne samouprave, ali svjesni smo da je potrebna promjena u smjeru upravljanja na suvremen i europski način.“, istaknuo je predsjednik Pauk naglasivši kako je u tom procesu ključno spuštanje ovlasti s državne na nižu razinu jer bi se na taj način predmeti rješavali brže, bolje i učinkovitije.

Bilo je riječi i o tome kako bi se prihodi JLP(R)S mogli povećati učinkovitijom raspodjelom poreza na dohodak, prihodom od poreza na promet nekretnina, prihodom od poreza na dohodak od kamata na štednju te povećanjem gornje stope prireza, a voditelj Radne skupine za financije i proračun Ivica Bošnjak predstavio je nacrt novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave). Župani su usuglasili stav oko navedenog zakona, koji će se u ponedjeljak predstaviti ministru Mariću. Nadalje, bilo je i rasprave o organizaciji Skupštine Hrvatske zajednice županija u drugom dijelu godine i organizaciji Foruma poljskih i hrvatskih regija koji će se od 11. do 14. listopada održati u poljskom gradu Torunu.

Na kraju kolegija župani su se složili kako će nastaviti promicati interese regionalne samouprave, kako unutar Zajednice, tako i u svojim županijama.

Služba ureda župana