Transparentnost rada Županijske uprave na zavidnoj razini

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u petak 11. srpnja 2014. godine održana je 3. sjednica županijskog Antikorupcijskog povjerenstva koju je sazvao predsjednik Povjerenstva Tomislav Babić.

Sjednici je prethodila konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni članovi Povjerenstva kao i njihov plan rada. Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije je osnovano kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine, a cilj osnivanja Povjerenstva je poticanje odgovornosti u obavljanju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije. Glavni cilj osnivanja Antikorupcijskog povjerenstva prvenstveno se odnosi na podizanje svijesti građana da se oslobode i prijave svaki oblik korupcije te da prije svega djeluju preventivno i edukativno. Članovi Povjerenstva pozvali su građane na „građansku hrabrost bez koje nema razvoja demokratskog društva“ da prijave korupciju. Građani korupciju mogu prijaviti putem Internet podstranice Povjerenstva http://arhiva.kckzz.hr/category/zupanijska-skupstina/antikorupcijsko_povjerenstvo/ ili slanjem prijava poštom na adresu Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije, Nemčićeva ulica 5, Koprivnica. Isto tako valja napomenuti kako su se članovi Povjerenstva odrekli naknade za rad kako bi se ta sredstva utrošila na istraživanje o percepciji korupcije u Koprivničko – križevačkoj županiji.

Na sjednici Povjerenstva koja je bila zatvorena za javnost, održana je edukacija članova Povjerenstva, dužnosnika i pročelnika Županije. Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske Zvonimir Bunić i Kristijan Kešević koji su u svome izlaganju prikazali Analizu istraživanja o transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave iz 2012. godine, te educirali o metodologiji donošenja Akcijskog plana Antikorupcijskog povjerenstva. Posebno su pohvalili rezultate o transparentnosti rada Koprivničko-križevačke županije te naveli da može biti primjer ostalim županijama.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.