Svečano uručene nagrade “Moja Županija bez korupcije”

Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije je na jedinstven način obilježilo Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Organiziralo je svečanost na kojoj su podijeljene nagrade učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na natječaju „Moja Županija bez korupcije“.

U prvoj skupini  učenika osnovne škole od prvog do četvrtog razreda nagrade su dobili:

  • Maša Hadelan,učenica 3.c razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski “ Koprivnica,  za likovni rad “Ocjenu treba zaslužiti!” mentorica Senka Pintarić.
  • Teo Hanžeković, učenik 3.c razreda, OŠ „Braće Radić“, Koprivnica, za literarni rad “Moj kraj”, mentorica Vesnica Mlinarić
  • Tara grubačević, učenica 2. razreda, OŠ „Andrije Palmovića“ Rasinja, PŠ Veliki Poganac, za najkreativniji rad “Šaptanje nije pomaganje”, mentorica Marina Levak

U drugoj skupini učenika osnovne škole od petog do osmog razreda:

  • Antonia Pleić i Gloria Trubelja, učenice 7.c razreda, OŠ „Đuro Ester“, Koprivnica, za likovni ili video rad “Posljedica korupcije”, mentor Darko Markić
  • Maja Hudjek, učenica 6.a razreda, OŠ Molve, za literarni rad “Okolu mene”, mentorica Marija Halaček
  • Danijela Gabrić, Vanesa Lovriček i Gabriela Jančec, učenice 8.b razreda, OŠ „Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, za najkreativniji rad “Borba protiv korupcije”, mentorica: Božica Ruk.

U trećoj skupini učenika srednje škole:

  • Lovro Matosović, učenik 4. razreda, Strukovna škola Đurđevac, za likovni ili video rad  “Prekinuti začarani krug”, bez mentora
  • Matej Vugrinec, učenik 4. razreda, Gimnazija „Fran Galović“, Koprivnica, za literarni rad  “Zajedno protiv korupcije”, bez mentora
  • Klara Sabolić, učenica 4.b razreda, Gimnazija „Fran Galović“, Koprivnica, za najkreativniji rad “Mito je „srce“ korupcije”, mentorica Marina Njerš.

Predsjednica Županijske skupštine Rupčić, ujedno i potpredsjednica Antikorupcijskog povjerenstva podsjetila je kako korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu. Ona je u najširem smislu svaki oblik zloporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te narušavaju temelji vladavine prava.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije je prilika da se senzibilizira cjelokupna javnost o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja. Naglasila je važnost poruke mladih ljudi, koji su ozbiljno shvatili temu natječaja, a time i problem korupcije u našem društvu, što je i poruka ove svečanosti. Cilj Antikorupcijskog povjerenstva je podizanje svijesti o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. Isto tako, pozvala je cijelu društvenu zajednicu da se aktivno uključi i da svatko ponaosob dade svoj doprinos u sprečavanju korupcije, što je u zajedničkom interesu kako bismo imali bolje i kvalitetnije društvo.

Predsjednica Rupčić zahvalila je svima koji su sudjelovali na natječaju i čestitala nagrađenima te im uručila zahvalnice, kao i mentorima i školama, a zamjenik župana Ivan Pal uručio je novčane nagrade u iznosu 1.000,00 kuna, koje su osigurane u proračunu Županije. Svima nagrađenima, kao i svim školama uručene su i prigodne društvene igre “Čovječe ne korumpiraj se”.

U ime suorganizatora nazočne je pozdravila ravnateljica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Dijana Sabolović Krajina te zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije