Sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga

U petak 15. veljače prvu sjednicu u ovoj godini održalo je Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga. Početkom ove godine ovo radno tijelo doživjelo je promjene pa su na sjednici predstavljeni novi članovi – Igor Bukovčan iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, te Viktorija Erjavec iz Obrtničke škole Koprivnica.

Članovi Povjerenstva također su upoznati kako je za novu zamjenicu predsjednika Povjerenstva imenovana Jasna Horvat Vlahović, a koja je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predložena i za županijskog koordinatora za provođenje Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu, te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje od 2010.-2014. godine

Na sjednici Povjerenstva Renata Glavica iz Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke prezentirala je rezultate ankete koju je provela njezina ustanova u okviru programa „Kvaliteta života mladih-mišljenja, očekivanja, odgovornosti“. Anketom su se, između ostalog, dobile informacije o tome što učenici (mladi) misle o problemu ovisnosti i doživljavaju ga.

Članovi Povjerenstva na sjednici su usvojili županijski Akcijski plan suzbijanja zlouporabe droga za 2013. i 2014. godinu. Naime, na sjednici održanoj u studenom prošle godine Vlada Republike Hrvatske donijela je akcijski plan na državnoj razini, a u kojem je jedna od predviđenih aktivnosti izrada i donošenje ovakvog provedbenog plana na županijskoj razini. Županijski Akcijski plan podijeljen je i pokriva četiri područja (prevencija, sekundarna prevencija i liječenje, represija, praćenje i informiranje). Pri izradi i donošenju županijskog Akcijskog plana nastojalo se izbjeći da on bude puki “popis želja”, te su u njemu zacrtane samo realne i provedive aktivnosti, određen vremenski rok za njih, nositelji provedbe i troškovi.