Sastanak s ministrom turizma Damirom Bajsom

Ministar turizma Damir Bajs, državni tajnik Ivo Mujo i izvršna tajnica Predsjednika HTZ-a gđa. Zdenka Šutak, bili su u cjelodnevnom obilasku Koprivničko-križevačke županije, u ponedjeljak, 28. travnja 2008. godine.
Posjet su započeli u Đurđevcu gdje su ih, gradonačelnik Đurđevca Mladen Roštan, predsjednik TZ grada Đurđevca Marijan Ružman i ravnateljica Centra za kulturu Edita Janković Hapavel, poveli u obilazak Galerije Stari grad i hotela “Picok” te upoznali sa najznačajnijom manifestacijom – “Picokijadom”.
Nakon Đurđevca, ministar Bajs i suradnici obišli su Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama gdje su se upoznali s naivnim slikarstvom i razvojnim planovima općine u kojoj se iznjedrila hrvatska naiva.
Nakon Hlebina, u zgradi Koprivničko-križevačke županije, održan je radni sastanak kojem su, uz župana Darka Korena i njegova zamjenika i predsjednika županijske TZ Vladimira Šadeka, nazočili i predstojnik Ureda državne uprave KKŽ Ivan Švegović, gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, direktor TU TZ KKŽ Zdravko Mihevc, predsjednik TZ grada Koprivnice Dragutin Jeđud, tajnik Županijske obrtničke komore Božo Barać, tajnik HGK Koprivnice Krunoslav Vitelj i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Županije Marijan Štimac.
Domaćini su istaknuli zadovoljstvo što je ministar s kontinenta pa razumije probleme kontinentalnog turizma. Koprivnica, kao i cijela županija, ima nedostatne i neodgovarajuće ugostiteljsko-smještajne kapacitete za rast turističke industrije koji se planira u cijeloj županiji.
“Želimo turizam 365 dana u godini, ali do tog smo cilja, realno, još daleko”, rekao je ministar turizma Damir Bajs pozivajući općine, gradove i županije da se, uz resorno Ministarstvo, uključe u razvoj hrvatskog turizma. Ističući važnost turizma u ukupnom gospodarstvu Hrvatske ministar je kazao kako se ove godine u turizmu očekuje više od sedam milijardi eura prometa. Od toga se samo pet posto ostvaruje u kontinentalnom turizmu. Ministar Bajs je kazao kako u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji mogućnost razvoja turizma, u čemu će i Ministarstvo turizma nastojati pomoći.
U nastavku obilaska Koprivničko-križevačke županije, ministar Damir Bajs posjetio je općinu Rasinja gdje se je upoznao s projektima revitalizacije ribnjaka i turističkih kapaciteta te dvorca Inkey.
U gradu Križevcima održan je radni sastanak Ministra i suradnika sa gradonačelnikom Brankom Hrgom i njegovim suradnicima, a nazočili su mu i načelnici općina Kalnik, Gornja Rijeka i Sveti Petar Orehovec. Tijekom sastanka održana je i prezentacija turističkih projekata. Na kraju obilaska, ministar i suradnici obišli su Gornju Rijeku i razgledali dvorac Erdödy Rubido, potom Sveti Petar Orehovec i „Obreške kleti“ te Kalnik i njegov Stari grad.
Radni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji završen je u mjestu Čabraji, na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Rakić gdje su gosti razgledali jezero i upoznali se s ovom turističkom destinacijom.