Sastanak na temu ’’Razvoj investicijskog okruženja’’

Dana 25. veljače u prostorima Koprivničko-križevačke županije održan je radni sastanak na temu početka provedbe projekta ”Razvoj investicijskog okruženja” koji provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. – 2009., koji se financira iz sredstava pretpristupnih fondova EU (IPA – komponenta IIIC). Navedeni projekt predstavlja nastavak projekta ”Program certificiranja regija za ulaganja” (CIFR) čijom je uspješnom provedbom u travnju 2008. Županija stekla certifikat Prijateljske regije za ulaganja (CIFR).

Radnom sastanku su s državne razine prisustvovali: ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva načelnica Odjela za poticanje ulaganja i investicije Ljiljana Zajc, članovi tima nadležni za provedbu projekta Matt Conolly, David Banks i Zvonimir Repač, te predstavnica Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Marija Stupalo. Koprivničko-križevačku županiju predstavljali su župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i njihovi suradnici, ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić sa suradnicima, te predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica.

Ispred Županije prisutnima se obratio župan Darko Koren, koji je predstavnicima Ministarstva zahvalio što su prepoznali aktivnosti Koprivničko-križevačke županije u jačanju poduzetničke klime na njenom području, kao i aktivnosti vezane uz što kvalitetnije konkuriranje EU programima. Župan je tom prilikom predstavio županijske resurse za gospodarsku politiku i naveo neke od najvažnijih prioriteta županijske ekonomije. Također se osvrnuo na uspješan rad PORE glede apliciranja na pretpristupne programe EU, a dobar primjer u tome su i posljednji odobreni projekti u okviru IPA programa u iznosu od 770 tisuća eura.

U radnom dijelu sastanka gostima je prezentirano investicijsko okruženje u Koprivničko-križevačkoj županiji, ustanove i institucije koje djeluju u tom segmentu, poslovne zone, kao i sve aktivnosti vezane uz poticanje i privlačenje ulaganja. Članovi stručnog tima zaduženi za provedbu projekta ”Razvoj investicijskog okruženja” ukratko su predstavili projekt, predviđene aktivnosti i ciljeve. Predviđeno trajanje projekta je 20 mjeseci, od kojih su prva dva mjeseca namijenjena za analizu postojećeg stanja temeljem čega će se izraditi prijedlog i dinamika aktivnosti. Program za certificirane županije imati će tri cilja – privlačenje stranih ulagača direktnim pristupom, zatim benchmarking između županija u Republici Hrvatskoj i županija u inozemstvu, te promocija CIFR standarda za koji će biti direktno zadužena Agencija za promicanje izvoza i ulaganja.

Nakon ovog sastanka slijedi potpisivanje sporazuma između Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u kojem će biti definirane osobe zadužene za provedbu projekta, kao i sve obveze koje proizlaze iz sudjelovanja u projektu.