Ravnatelji osnovnih i srednjih škola raspravljali o učinkovitom iskorištavanju energije

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije sastali su se u četvrtak 13. prosinca na radnom sastanku u Županiji. Na samom početku ih je pozdravio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal nakon čega je uslijedila prezentacija mogućnosti najma krovišta školskih objekata za potrebe fotonaponskih elektrana.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac tom je prilikom objasnio zakonske osnove ovakvih inicijativa te istaknuo razloge, ali i mogućnosti iskorištavanja krovova školskih objekata za dobivanje solarne energije. Jedinstvenim javnim natječajem za najam svih krovova školskih ustanova moguće je realizirati benefite veće od onih koje može dostići svaka škola samostalno. To znači maksimalizirati vrijednost najma, steći certifikat zgrade sa energetskim pregledom od ovlaštene tvrtke, realizirati snabdijevanje toplom vodom, ostvariti jedinstvenu tehničko tehnološku cjelinu sustava solarnih energana, stabilno održavanje sustava, osiguranje od elementarnih nepogoda za krovišta, te prihod škole nakon isteka roka najma.

Županija i školske ustanove time uspostavljaju zakonom propisanu regulativu glede energetskih certifikata u kratkom roku, a dugoročno se provodi Energetska strategija zemlje u povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjuje se emisija plinova i postiže se ušteda kroz buduće investiranje u zgradama, a sve na osnovu preporuka iz energetskih pregleda.