Prijem za predstavnike Područnog ureda Državne uprave za spašavanje

11. veljače, europski je Dan broja „112“. Tim povodom, Koprivničko-križevački župan Darko Koren, održao je prijem za predstavnike Područnog ureda Državne uprave za spašavanje, Županijskog centra 112, Koprivnica.

Broj „112“ djeluje od 11. veljače 2005. godine, a zamijenio je dotadašnji broj 985, koji je aktiviran 1991. godine za vrijeme domovinskog rata za žurne pozive. Vijeće Europske unije donijelo je odluku o uvođenju europskog broja 112 za žurne situacije kako putnici ne bi morali pamtiti različite brojeve za svaku zemlju.Uspostavom jedinstvenog broja za sve hitne pozive omogućeno je da je u nevolji moguće zaprimiti poziv za pomoć preko konferencijskog povezivanja na 6 jezika: na engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, češkom i mađarskom jeziku. Broj poziva prema broju 112 prošle godine porastao je za 14,3 %, te je zabilježeno oko 1.700.000 poziva. Dnevni prosjek interventnih poziva prema broju 112 na dvadeset županijskih lokacija bilo je 4680 poziva nakon kojih su izvršene akcije zaštite i spašavanja te spašene stotine života.

Ovaj broj ujedno zamjenjuje i brojeve 92, 94 i 93 (policija, hitna pomoć, te vatrogasci), te je besplatan s bilo kojeg telefonskog uređaja. Građani RH i turisti mogu se osloniti na efikasniji, ekonomičniji i brži sustav zaštite i spašavanja.