Predstavnici Županije na okruglom stolu „Biti mlad, politički obrazovan i živjeti u Hrvatskoj“ s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović

Suautorica „Antikorupcijskog vodiča za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“ i pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat te učenik 2. c razreda Srednje škole Koprivnica usmjerenja upravni referent Timon Fabijanec, sudionik natječaja „Moja županija bez korupcije“ prisustvovali su okruglom stolu u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske na temu „Biti mlad, politički obrazovan i živjeti u Hrvatskoj“.

Okruglom stolu prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je podsjetila na rezultate istraživanja među mladima u Hrvatskoj koji pokazuju kako mladi imaju iznimno slab interes i znanje o politici, slabo su uključeni u građanske akcije i inicijative, snažno su zaokupljeni socioekonomskim temama i problemima te izražavaju iznimno nepovjerenje u političke institucije. Također je navela kako od početka mandata zagovara snažnije uključivanje mladih u sve društvene i političke procese, jer upravo mlade vidi kao snažan potencijal, predvodnike i nositelje mnogih društvenih promjena.

Raspravu na okruglom stolu započela je Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, predstavivši dijelove istraživanja koje je prošle godine provedeno u Hrvatskoj, a o tome koliko je politika mladima nezanimljiva te koliko je negativna predodžba o toj struci govorila je najmlađa zastupnica u Hrvatskom saboru Dragica Vranješ te najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan. Profesorica Fakulteta političkih znanosti Milica Vučković iznijela je glavne zaključke istraživanja vezanog uz apatiju mladih, a predsjednica Savjeta mladih Vlade RH Tanja Herceg predstavila je zaključke prve godišnje konferencije svih Savjeta mladih. U raspravi su, osim članova Vijeća mladih Predsjednice Republike, sudjelovali predstavnici različitih studentskih udruga, a rasprava je završena izlaganjem predstavnika Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branka Baričevića koji je govorio o projektima Europske unije s ciljem educiranja i poticanja mladih na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima.

Pročelnica Horvat zahvalila je na prilici da se ukaže na pozitivan primjer borbe protiv korupcije na lokalnoj razini, konkretno na području Koprivničko-križevačke županije te dodala kako je Županijska skupština osnovala dva radna tijela – Antikorupcijsko povjerenstvo i  Županijski savjet mladih u čijoj je suradnji nastao natječaj „Moja županija bez korupcije“.

Želja nam je bila potaknuti učenike na iskazivanje osjećaja što je to korupcija te na promišljanje o važnosti individualne odgovornosti u povećanju povjerenja u društvu, koji su konkretni postupci potrebni da bi se povećala društvena odgovornost te koja je uloga škole kao zajednice u podizanju društvene odgovornosti. Natječaj je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a naša županija u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija nastoji proširiti ovaj projekt i uključiti se u edukacije mladih.“, napomenula je pročelnica Horvat.

Rad Timona Fabijanca, Filipa Vodopije i Matije Pintarića osvojio je prvu nagradu na posljednjem natječaju „Moja županija bez korupcije“ u kategoriji literarnih ili video radova, mentorica im je bila Sanja Rabadžija, a naziv rada „Stop korupciji“. Učenik Timon Fabijanec okupljenima pojasnio zašto se zajedno s kolegama javio na natječaj te je govorio o primjerima korupcije koji muče mlade.

Predsjednica je pohvalila inicijativu Koprivničko-križevačke županije koja kampanjom „Moja županija bez korupcije“ među učenicima osnovnih i srednjih škola njeguje svijest o suzbijanju korupcije i odgajanja odgovornih stanovnika Hrvatske od najranije dobi. Predložila je da takav model preuzmu i ostale županije, a posebno je apelirala na što snažniju edukaciju o korupciji.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: predsjednica.hr