Predstavljen program Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 30. kolovoza održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županiji koji će se održati 15. rujna ove godine u 18 sati u koprivničkom Domu mladih. Inicijator i glavni organizator ovog jedinstvenog Festivala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa županijskom Udrugom žena iz ruralnih područja, dok je suorganizator i domaćin Grad Koprivnica.

U svom obraćanju, zamjenik župana Ratimir Ljubić izrazio je zadovoljstvo održavanjem Festivala koji promovira „svestranost i različitost žena iz ruralnih područja, kao i očuvanje tradicionalnih vrijednosti i kulturne baštine našeg kraja“, dodavši: „Koprivničko-križevačka županija prepoznala je vrijednost Festivala i podržava ga kroz sve ove godine održavanja te zahvaljujem svim koji sudjeluju u organizaciji na uloženom trudu. Cilj projekta je jačanje položaja žena te doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava, a žene će imati priliku razmijeniti znanja i iskustva te steći nova prijateljstva. Iznimno smo zadovoljni brojem sudionica te što dolaze iz svih krajeva naše Županije.“

Zamjenik je pozvao sve zainteresirane da posjete Festival, ali i izlagačke prostore žena koji će u Domu mladih biti spremni već od 17 sati. U ime suorganizatora obratila se zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, istaknuvši odličnu suradnju sa Županijom na održavanju manifestacija.

Veseli me što ćemo moći vidjeti kako žene iz ruralnih krajeva naše Županiju čuvaju kulturnu baštinu te se nadam kako će ovo biti prilika da vidimo i suvremene načine na koje žene funkcioniraju u današnjem društvu.“, kazala je zamjenica Ostriž, dok se u ime sponzora obratio predstavnik INA-e, direktor proizvodne regije sjeverna Hrvatska Vladimir Tišljar koji je naglasio kako je ovo „važan projekt u afirmaciji položaja žena u županijskim ruralnim područjima koji na najbolji način potvrđuje izreku da žena drži tri ugla kuće“.

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić kazala je kako je Festival jedinstven projekt koji ženama pruža priliku da pojedinačno predstave čime se bave, kao i svoju svestranost i kreativnost.

Poseban naglasak Festivala je umrežavanje žena radi razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima Podravine i Prigorja, a najvažnije je pokazati kako su naše žene s pravom nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama. Dosadašnje sudionice iznimno su zadovoljne manifestacijom, kroz projekt je prošla 71 žena, a ove ih se godine prijavilo 15 koje će se individualno predstaviti, osmisliti svoje nastupe i urediti izlagačke prostore.“, dodala je predsjednica Rupčić, pojasnivši kako se osim prijateljskih razmjenjuju i poslovni kontakti. Županiji je zahvalila na dugogodišnjoj kontinuiranoj podršci Festivalu, kao i domaćinu Gradu Koprivnici,  sponzorima i predstavnicima medije.

Festival ima i jednu novinu, a to je da ove godine više nema natjecateljski karakter te neće biti dodjele lenta, već se poticati posebnosti žena. Predsjednica Rupčić također se pridružila pozivima na posjet Festivalu, na kojemu će se predstaviti: Marta Čelik iz Molvi, Željka Tenšić iz Kamenice, Nikolina Đurišević iz Kloštra Podravskog, Nadica Ereiz iz Molvi, Nataša Friščić iz Koprivničkog Ivanca, Božica Kadić iz Koprivnice, Anita Krnjak iz Kalinovca, Katarina Majhen iz Koprivnice, Đurđica Milosavljević iz Selnice Podravske, Jasna Petričević iz Koprivnice, Justina Randelj iz Podravskih Sesveta, Višnja Šignjar iz Šemovaca, Svetlana Škoda iz Kloštra Podravskog, Mira Topalović iz Koprivnice te Kristina Vuljak iz Novigrada Podravskog.

Služba ureda župana