Predstavljen program Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave u srijedu  25. rujna održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji će se održati 5. listopada ove godine u 18 sati u koprivničkom Domu mladih. Glavni organizator i inicijator Festivala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa županijskom Udrugom žena iz ruralnih područja, dok je suorganizator i domaćin Grad Koprivnica.

Uvodno se sudionicima konferencije obratio župan Darko Koren u prisustvu zamjenika župana Darka Sobote i Ratimira Ljubića, čestitavši svima koji sudjeluju u organizaciji te napomenuvši vrijednost koju festival ima za promociju Koprivničko-križevačke županije.

„Ovaj jedinstveni festival pratimo već dugi niz godina i drago nam je što  nema natjecateljski karakter već je u potpunosti usmjeren na zajedništvo i promociju posebnosti života žena koje žive u ruralnim krajevima naše županije. Žene koje su se angažirale tijekom svih godina festivala najbolje su promotorice naše bogate kulturne baštine i tradicije i na tome im još jednom zahvaljujem, kao i predsjednici Rupčić koja je sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova učinila mnogo vrijednih stvari kako bi jednakost i ravnopravnost uistinu zaživjela u našoj županiji“, istaknuo je župan Koren te poželio da festival i ove godine bude uspješan.

Detalje programa  najavila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić koja je uz zahvalu Županiji, Gradu i sponzorima,  naglasila kako je Festival jedinstven projekt koji ženama pruža priliku da pojedinačno predstave svu svoju svestranost i kreativnost.

„Posebnost ovogodišnjeg festivala je međunarodni karakter pa će tako uz 11 naših predstavnica svoje specifičnosti i kulturu kraja iz kojeg dolazi, prezentirati i sudionica iz austrijskog Gradišća na što smo jako ponosni. Kroz osam godina na festivalu je sudjelovalo 86 žena i ovo je jedinstvena manifestacija koja daje mogućnost pojedinačne promocije posebnosti i kreativnosti kojima naše vrijedne žene raspolažu. Svaka od njih će dobiti priznanje jer festival nema natjecateljski karakter, a bitno je istaknuti da će se predstaviti i žena iz skupine osoba s invaliditetom te žene od 29 pa do 79 godina čime želimo istaknuti da svaka životna dob i okolnost ima svoju posebnost. Podravke i Prigorke su malo samozatajne, ali su vrlo vrijedne, kreativne i marljive i sve to će pokazati na festivalu“, naglasila je Rupčić.

U ime suorganizatora obratila se zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec istaknuvši odličnu suradnju sa Županijom pohvalivši što festival ima i međunarodni predznak.

„Čast nam je to možemo sudjelovati kao suorganizatori ovako respektabilne manifestacije koja nastoji promicati posebnosti žena iz ruralnih krajeva, a ove godine ćemo vidjeti i posebnosti koje će prezentirati gošća iz Austrije. Naše su žene često preskromne, no osjeća se da se polako mijenja ta paradigma te da je sve više onih koje žele pokazati svoju vrijednost, kreativnost i različitost interesa i poslova kojima se bave. Zahvaljujem Županiji što nas je pozvala da se uključimo i veselim se budućoj suradnji,“ kazala je zamjenica gradonačelnika Samoborec.

Festival ove godine podržavaju INA i Hrvatske šume, čije su predstavnice Draženka Vinković i Marina Juratović izrazile zadovoljstvo što mogu sudjelovati u projektu napomenuvši kako se kompanije uvijek rado odazivaju manifestacijama koje promiču tradicijske vrijednosti, ravnopravnost i očuvanje kulturne baštine.

Festival će se održati u subotu 5. listopada u koprivničkom Domu mladih s početkom u 18,00 sati, a na njemu će se predstaviti: Marijana Franjo iz Molvi, Mirjana Marija Horvat iz Kutnjaka, Marija Jakupčić Andročec iz Đurđevaca, Natalija Jelušić iz Bojnikovca, Milica Međurečan iz Koprivnice, Terezija Nađ iz Prugovca, Dragica Osječanin iz Svetog Ivana Žabnog, Tatjana Petran iz Koprivnice, Slavica Rođak iz Kloštra Podravskog, Diana Tolić iz Kalinovca, Jela Tudić iz Podravskih Sesveta te Anica Kostyan iz mjesta Filež u Austriji.

Služba ureda župana