Predstavljen Akcijski plan za Rome

Utorak, 13.listopada u zgradi Koprivničko-križevačke županije, koprivničko-križevački župan Darko Koren okupio je predstavnike sva tri grada i osam općina Koprivničko-križevačke županije, Udrugu Roma koprivničko-križevačke županije kako bi se susreli sa saborskim zastupnikom za nacionalne manjine Nazifom Memedijem .

Zamjenik župana Ivan Pal ukazao je  na problematiku lokalne zajednice i romske populacije i predstavio Akcijski plan za Rome.

RH izradila je svoj Akcijski plan, komplementaran je Nacionalnom planu iz 2003. godine i njime se potiče rješavanje teškoća s kojima se suočava romska populacija u četiri područja: obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i stanovanju. Mjere predviđene u Akcijskom planu pridonijet će uklanjanju dugogodišnje marginalizacije i diskriminacije romske manjine, te iskorijevanju siromaštva , a shodno gospodarskom razvoju i osiguranju višeg životnog standarda.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je da i u problematici Roma, kao i drugdje, novca nikada dovoljno i postoji raskorak između želja i mogućnosti.

Saborski zastupnik Memedi pojasnio je da se Akcijskim planom do 2015. godine kani poboljšati uvjete i mogućnosti Romima na područjima obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i stanovanja. Pohvalio se da je uspio ishoditi povećanje iznosa za provođenje Plana za 47%, pa on sada teži oko 38 milijuna kuna, a dijelom tog iznosa već je komunalno uređeno 12 romskih naselja. Koliko će biti uspješan nastavak projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje do sada nije puno napravljeno, osim o lokalnoj vlasti, mnogo ovisi o samim Romima.
– Za to su dijelom krivi i sami Romi, predstavnici zajednice iz koje i ja dolazim, jer nemaju dobru suradnju s lokalnim i regionalnim samoupravama, rekao je N. Memedi.