Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić najavila aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizirao je tematsku sjednicu na temu “Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama”, kojoj je prisustvovala i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, ujedno i potpredsjednica Županijske skupštine, Verica Rupčić. Sjednici su prisustvovali i saborski zastupnici i zastupnice, predstavnici nadležnih državnih institucija te organizacija civilnog društva.

Predsjednica Rupčić predstavila je rad Povjerenstva po pitanju prevencije nasilja te naglasila važnost suradnje s institucijama, koje se na razne načine bave problematikom nasilja, istaknuvši dobru suradnju s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom te udrugama, posebno s udrugama osoba s invaliditetom.

Također je najavila planirane aktivnosti kojima će Povjerenstvo obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U četvrtak, 23. studenoga na tržnici u Đurđevcu Povjerenstvo će u suradnji s Udrugom Hera održati javnu akciju u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Javna akcija provodi se u okviru projekta “Podrška žrtvama i svjedocima“ koji provodi Hera, a njezin je cilj osvještavanje javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnost informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. Tijekom javne akcije građanstvo će moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te će se dijeliti letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Povjerenstvo sa svojim partnerima Policijskom upravom i Udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice organizira, kao inovativnu aktivnost jedinstvenu u Hrvatskoj, parlaonicu pod nazivom “USUDI SE, POKRENI SE! Reci NE nasilju!”, koja će se održati u petak 24. studenoga u 10 sati u dvorani Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica. Na parlaonicu su pozvane  institucije i udruge koje se bave problematikom nasilja, kao i srednje škole te suradnici i partneri , kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama, ali i svih ostalih oblika nasilja u društvu.

Služba ureda župana