Predložena nova mreža osnovnih i srednjih škola

Županijskoj skupštini bit će predložena nova mreža i osnovnih i srednjih škola, doznajemo od zamjenika župana Ivana Pala koji kaže kako će se time osigurati bolji uvjeti školovanja. Predviđa se osnivanje nekoliko škola, osamostalit će se Škola s djecu s teškoćama u razvoju u Đurđevcu, osnovati Glazbena škola, a planira se i osamostaljenje škola u Hlebinama, Podravskim Sesvetama i Koprivničkom Ivancu. A od srednjih škola, kaže Pal, najveća novost je razdvajanje Srednje škole u Koprivnici koja je s 1100 učenika prevelika i izvan svakog pedagoškog standarda.

– Mi bismo tu školu predložili da se podijeli na dvije, Gospodarska škola koja bi pokrivala područje ekonomije, trgovine, poslovne administracije, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede, prehrane i veterine, a drugi dio škole bila bi Medicinska koja bi pokrivala zanimanja iz zdravstva i socijalne skrbi. To bi bile medicinske sestre, farmaceutski tehničari koji su sad u toj školi, ali bismo isto tako mogli otvarati neka nova trogodišnja zanimanja, tipa pedikera ili bismo mogli opet imati npr. fizioterapeuta tehničara, kaže dožupan Pal.

Ono što će zasigurno naići na odobravanje jest, iako još uvijek neslužbeni prijedlog da to bude Škola ‘Zlata Bartl’.

– Mislim da će to Koprivničanci podržati u čast ženi koja je zadužila i nas i ovaj kraj i firmu u kojoj je radila, potkrijepio je Pal.

Što se tiče financiranja novih škola, Pal kaže kako je moguće koristiti decentralizirana sredstva iz državnog proračuna. Zasad, kaže, prijedlog koji je izradio županijski odjel za društvene djelatnosti, ima podršku ravnatelja škola ali i lokalnih zajednica koje žele više skrbiti o školstvu na svojem području.

Izvor: RKC