Poziv: Posjetite edukativne tribine o štetnosti prekomjerne upotrebe antibiotika

Koprivničko-križevačka županija uključila se u projekt „Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko – križevačkoj županiji“ koje su osmislile univ.mag.pharm.spec. Darija Kuruc Poje iz Bolničke ljekarne Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, dr. Vesna Mađarić s Odjela infektologije koprivničke bolnice i dr. Vlatka Janeš Poje iz Službe za mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Kako bi se javnost upozorila na štetnosti koje se događaju prilikom  prekomjerne upotrebe antibiotika u liječenju, autorice projekta će održati i nekoliko edukativnih tribina u svat tri grada županije na kojima će građanima podastrijeti sve relevantne informacije iz područja farmakoterapije.

Edukacije će se održati prema rasporedu:

  • 15.10. (utorak) – u vremenu od 13 do 14 h – Dom zdravlja Đurđevac
  • 16.10. (srijeda) – u vremenu od 13 do 14 h – Dom zdravlja Koprivnica
  • 22.10. (utorak)  – u vremenu od 13 do 14 h – Dom zdravlja Križevci

Antimikrobna rezistencija (AMR) označava sposobnost razvoja otpornosti mikoorganizama na antimikrobne lijekove (AML). Posljedično dolazi do smanjenja djelotvornosti i učinkovitosti AML, produljenja trajanja infekcije i povećanja rizika širenja na druge organizme. Procjenjuje se da će AMR biti prvi uzrok smrtnosti u svijetu do 2050. godine s brojkom od 10 milijuna smrti godišnje, ispred smrtnosti od karcinoma i dijabetesa. Tome pridonose neodgovarajuća empirijska terapija u djece i odraslih, produljena kirurška perioperativna profilaksa, spor razvoj novih AML, brzi razvoj rezistencije na nove AML, nestašice lijekova, migracije i dr. Neracionalno propisivanje AML u općoj populaciji je jedan od glavnih uzroka razvoja AMR. Tome pridonosi i činjenica da se na opću populaciju odnosi do 90 % ukupne potrošnje antibiotika u Europi.

 Istraživanja su pokazala kako neprikladno propisivanje antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) doprinosi AMR u djece i odraslih. Također je dokazano kako se propisivanje antibiotika u PZZ za urinarne i respiratorne infekcije povezuje s najvećom mogućnosti razvoja AMR odmah nakon prekida terapije i taj učinak može trajati do godine dana. Problem AMR prepoznala je i Svjetska zdravstvena organizacija kao i Vijeće Europske unije zbog čega podržavaju osnivanje tima za upravljanje AML (A-tim). Pomoću A-tima omogućuju se koordinirane intervencije koje promoviraju racionalnu uporabu AML. Osnovni članovi A-tima su liječnik-specijalist infektologije, liječnik-specijalist mikrobiologije te farmaceut-specijalist kliničke farmacije (klinički farmaceut). Uslijed uspjeha na racionalizaciju antibiotske farmakoterapije A-tima u bolničkom okruženja, napraviti će se edukacija liječnika PZZ kako bi se upoznali s novostima u propisivanju antibiotika za najčešće gore navedene infekcije.

Služba ureda župana