Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović

Koprivnička Gimnazija Fran Galović je prihvatila suradnju sa županijskim Povjerenstvom za ravnopravnost u sklopu koje je u dogovoru s ravnateljem Vjekoslavom Robotićem i prof. Jasnom Cmrk Kraljić predsjednica Verica Rupčić održala dva predavanja. U Gimnaziji se eksperimentalno provodi Građanski odgoj i obrazovanje pa je V.Rupčić upoznala učenice i učenike 1.g. razreda s programom i ciljevima Povjerenstva. Govorila je o postignućima PZRS kroz protekle 4 godine, kao i o svim projektima koji su ostvareni i na različite načine oživotvoreni. Kroz interaktivni pristup učenici su pokazali interes za tematiku ravnopravnosti spolova, a najviše ih se dojmila „Sigurna kuća“, koja je djelovala na jedinstveni način u našoj županiji – kroz specijalizirano udomiteljstvo. Učenici su dobili i konkretne zadatke, a ostale zanimljive teme će se obraditi u nastavku suradnje.

Predsjednica V. Rupčić je učenicama i učenicima 3. i 4. razreda, koji će na predstojećim lokalnim izborima prvi puta imati pravo glasa, govorila o cilju kampanje “Politika treba žene”. To je poticanje svih političkih čimbenika u županiji na poštivanje zakonske odredbe, kao važnog elementa, a posebni naglasak je na uvažavanju i poštivanju samih žena, kojima treba omogućiti da sudjeluju u sastavljanju kandidacijskih lista i da participiraju u političkom životu svih općina i gradova, kao i županije. Mlade je upoznala sa zakonskom odredbom obvezne zastupljenosti 40% podzastupljenog spola na kandidacijskim listama svih razina izbora, a to su u političkom smislu žene. Tome u prilog govori  trenutno stanje u tijelima jedinica lokalne samouprave na području Koprivničko-križevačke, gdje većina vodećih mjesta pripada osobama muškog spola. Iznijela je podatke o zastupljenosti žena, koje su zastupljene sa 17,47% u predstavničkim tijelima (općinska i gradska vijeća, županijska skupština) te sa 13,56% žena ima u izvršnim tijelima JLS na području KKŽ.

Pozvala je sve mlade da izađu na izbore i da motiviraju svoje prijateljice i prijatelje da učine isto jer je od izuzetne važnosti da iskoriste svoje pravo odlučivanja s naglaskom da svakako obrate pažnju sastavu kandidacijskih lista i zastupljenosti žena na njima.

Na kraju je istaknula da je kampanja Povjerenstva usmjerena isključivo na poboljšanje položaja žena na županijskoj političkoj sceni i nije u nikakvoj vezi s političkim (stranačkim) kampanjama.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić