Povjerenstvo za ravnopravnost spolova – partner u kampanji «Živim život bez nasilja»

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ je sudjelovalo kao partner u kampanji «Živim život bez nasilja», koja je provođena na području svih policijskih uprava tijekom mjeseca studenog 2010.g., pa tako i pri PU koprivničko-križevačkoj.

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana sprječavanja nasilja nad ženama 25. 11. 2010.g., sukladno zaključcima međuresornog sastanka tematike „Nasilje u obitelji – nasilje nad ženama“, sa predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor, iniciran je te stavljen u provedbu Ministarstvu unutarnjih poslova Projekt preventivnog karaktera „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“.

Partneri u provođenju aktivnosti uz Ministarstvo unutarnjih poslova su i UN u RH kroz organizacijsku i financijsku potporu na nacionalnoj razini, te relevantna ministarstva, agencije i nevladine udruge, dakle Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Obiteljski centar Koprivnica, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, udruga HERA iz Križevaca i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ.

Cilj ove kampanje-preventivne akcije jest podizanje svijesti građana za prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnja kulture nenasilja među mladima,  te osnivanje skloništa za žrtve obiteljskog nasilja «Sigurne kuće», a upravo te odrednice su temeljne i u programu djelovanja Povjerenstva, koje se rado odazvalo pozivu PU za sudjelovanje u ovoj kampanji, budući da je to i nastavak međusobne suradnje. Kampanju su podržale mnoge osobe iz javnog života.

Tijekom kampanje koja je trajala više od tri tjedna održane su debate u osnovnim i srednjim školama u svim gradovima, mnogobrojna sportska i kulturna događanja, kazališne predstave, tribine i okrugli stolovi. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić i predstavnici PU koprivničko-križevačke, koji su radili u provedbi kampanje: Dražen Magdić, Maja Vrbek, Robert Šarec i Saša Deković te koordinatorica za ravnopravnost spolova u Uredu državne uprave KKŽ Ivanka Perić-Novak, sudjelovali su na predstavljanju rezultata istraživanja «Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama/svjedocima nasilja u obitelji». Skup je organizirao Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, a rezultate su predstavile Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe-Centra za seksualna prava i Ivana Dijanić Plašć, psihologinja u Domu za djecu i odrasle-žrtve obiteljskog nasilja «Duga-Zagreb».

Kampanja je završena velikom svečanošću u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici u kojoj su sudjelovali svi partneri te mnogi izvođači, a završni nastup je imao Vilibald Kovač sa svojim bandom, koji je također podržao i aktivno sudjelovao u cijeloj kampanji «Živim život bez nasilja».

Predsjednica povjerenstva: Verica Rupčić