Povjerenstvo za ravnopravnost spolova organizira izbor uzorne seoske žene u našoj županiji

Održan je sastanak kod zamjenika župana Darka Sobote, na kojemu su bili pročelnik ureda za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić i novoizabrana predsjednica Udruge uzorne seoske žene Željka Golubić. Tom prilikom je razrađena postojeća ideja o izboru uzorne seoske žene u našoj županiji, koju je predsjednica Rupčić inicirala prošle godine. Budući da je u međuvremenu našoj županiji pripala čast da ima predsjednicu Udruge na nacionalnom nivou, koja podržava ideju i želi da naša županija organizira takav izbor, zaključeno je da isti treba i organizirati. Slijedom ideje, zaključeno je da nositelj organizacije županijskog izbora uzorne seoske žene bude Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, koje je donijelo i odluku o tome.

Povjerenstvo je raspravljalo i o koordinaciji županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, koju organizira Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH u Vukovaru,  na kojemu će sudjelovati predsjednica Verica Rupčić. Bit će predstavljen radni nacrt prijedloga Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011. – 2015. s naglaskom na ulogu županijskih/ lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova pri njenoj provedbi na lokalnoj razini te će biti provedena rasprava, u kojoj će predsjednica iznijeti zaključke našeg Povjerenstva. Također će se razmotriti i stajališta županijskih povjerenstava o načinima povećanja političke participacije žena s obzirom na održavanje predstojećih parlamentarnih izbora 2011. godine. Predsjednica će sukladno dnevnom redu prezentirati aktivnosti koje će tim povodom provoditi povjerenstvo.

Nakon rasprave, donesen je zaključak o uvrštavanju obveze liječenja od ovisnosti za počinitelje nasilja, kao zakonske obveze, koji će se uputiti resornim ministarstvima.

Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova