Povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo parlaonicu “USUDI SE, POKRENI SE! Reci NE nasilju!”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije sa svojim partnerima Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i Udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice organiziralo je parlaonicu pod nazivom “USUDI SE, POKRENI SE! Reci NE nasilju!”.

Parlaonici je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, u negacijskoj skupini, dok je predsjednica žirija bila pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja. Također, sudjelovali su i članovi Županijske skupštine, vijećnici Gradskog vijeća Grada Koprivnice, predstavnici institucija i udruga te učenici koprivničkih srednjih škola, a sve kako bi se dao doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, ali i borbi protiv svih ostalih oblika nasilja u društvu.

Predsjednica Povjerenstva, ujedno i potpredsjednica Županijske skupštine, Verica Rupčić, kazala je kako je važno obilježiti i Nacionalni i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, no kako ta tema zahtjeva kompleksniji pristup i pažnju 365 dana u godini.

Povjerenstvo se ove godine uključilo u kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, gdje smo u Đurđevcu zajedno s partnerskom udrugom Herom, radili na senzibilizaciji javnosti i  građanima pružili mogućnost da pitaju sve što ih zanima, primjerice koji su to institucionalni mehanizmi i zakonski okviri koji štite žrtve nasilja. Danas smo odlučili s našim partnerima Udrugom „Bolje sutra“ i Policijskom upravom provesti inovativnu aktivnost – parlaonicu, kako bi uz pomoć negacijske i afirmacijske skupine raspravljali o temama obiteljskog nasilja, s naglaskom na nasilje nad ženama, ekonomskog nasilja te emocionalnog i seksualnog nasilja. Vjerujemo kako ćemo doprinijeti suzbijanju, i što je još važnije, prevenciji nasilja, a uključili smo i ranjive skupine, osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama.“, kazala je predsjednica Rupčić, dodavši kako su Povjerenstvo, institucije i udruge tu da zaštite žrtve i pruže potrebnu pomoć, ujedno pozvavši sve koji su izloženi nasilju da ga prijave.

Predsjednica Rupčić i Maja Gregurović iz Policijske uprave koprivničko-križevačke spomenule su i tamne brojke prijave nasilja, gdje na jedan prijavljeni slučaj, dolazi još minimalno tri neprijavljena. „Zašto je to tako? Prije svega jer se žene boje ili nisu upoznate s institucijama ni zakonskim okvirom,  a često puta i sami zakoni zakažu u praksi. Pred svima nama je još mnogo posla.“, napomenula je predsjednica Rupčić, dotaknuvši se i teme sigurne kuće, koja je kao jedinstveni model po principu specijaliziranog udomiteljstva, djelovala tri godine na području Županije. „Zatim je promijenjen zakon, u kojemu je ukinuta kategorija žrtava obiteljskog nasilja, a nama je obećano institucionalno rješenje, do kojeg još uvijek nije došlo. I dalje ćemo raditi na tome, iako je problematika složena, a postoji mogućnost suradnje s partnerskom udrugom.“, zaključila je predsjednica Rupčić.

Na kraju parlaonice, organizatori su zahvalili sudionicima na kvalitetnim raspravama te još jednom poručili kako je važno aktivno se uključiti u borbu protiv nasilja nad ženama, prijaviti slučajeve nasilja te kako svi imamo zajedničku odgovornost u toj borbi.

Služba ureda župana