Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije održalo je tribinu «URAVNOTEŽIMO SE!!»

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je organiziralo tribinu «URAVNOTEŽIMO SE!!» u okviru nacionalne kampanje Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH PROMICANJE URAVNOTEŽENE ZASTUPLJENOSTI ŽENA I MUŠKARACA U HRVATSKOM SABORU, koja se provodi uoči priprema za parlamentarne izbore. Ovo je bila prva tribina pa je bila i svojevrsna promocija kampanje, što je posebno naglasila predsjednica povjerenstva Verica Rupčić.

Uoči tribine je održan radni sastanak u Županiji, na kojemu su domaćini župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić razgovarali s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Gordanom Lukač-Koritnik o aktivnostima Povjerenstva u Koprivničko-križevačkoj županiji. Pravobraniteljica je pohvalila rad Povjerenstva, koje je među najaktivnijima u Hrvatskoj. Posebni naglasak je stavljen na uspješno rješavanje pitanja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja kroz specijalizirano udomiteljstvo, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Predsjednica je izvijestila i o ostalim aktivnostima Povjerenstva: organiziranju izbora uzorne seoske žene za županiju, kao i kampanji koja će započeti današnjom tribinom. Župan je izrazio zadovoljstvo dolaskom Pravobraniteljice, kao i radom Povjerenstva te naglasio da se u našoj županiji nastoji u svim segmentima uvažavati odredbe zakona o ravnopravnosti. Zamjenik župana je izrazio nadu da ćemo i dalje aktivno raditi po pitanjima ravnopravnosti te da je pred nama period kad žene neće biti podzastupljen spol na političkoj sceni.

Na tribini je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik govorila o zakonodavstvu, propisima i ostalim pravnim i institucionalnim mehanizmima, koji reguliraju uspostavu ravnopravnosti spolova u RH. Pomoćnica predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Ina Volmut je zahvalila Povjerenstvu na inicijativi i uspješnoj organizaciji tribine, koja označava i početak nacionalne kampanje te je istu i prezentirala. Govorila je o argumentacijama i javnim nastupima u svrhu prihvaćanja i zalaganja za ravnopravnost u političkom životu.

Na tribini su sudjelovali saborski zastupnik, predsjednik ŽO HDZ-a i načelnik općine Gola dr. Stjepan Milinković i zamjenik župana Ivan Pal, koji su pozdravili nazočne izrazivši podršku kampanji. Sudjelovali su i županijski čelnici političkih stranaka, gradonačelnik grada Križevaca Branko Hrg, načelnici općina, vijećnici Županijske skupštine te predsjednice i predstavnice asocijacija žena, koje djeluju u okviru političkih stranaka. Sudionici su se aktivno uključili pitanjima, iskustvima, konkretnim podacima i sugestijama vezanima uz temu tribine, što je doprinijelo kvalitetnom početku ove kampanje.

Predsjednica Povjerenstva: Verica Rupčić