Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ uključit će se u novi projekt pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

U Hrvatskom je saboru predstavljen novi projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, koji financira Europska komisija temeljem REC (Rights, Equality and Citizenship) programa, a nositeljica je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Partner na projektu je organizacija civilnog društva Ženska soba – Centar za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Predstavljanju projekta prisustvovala je i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, a u planirane dvogodišnje aktivnosti uključit će se i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ, koje vrlo uspješno surađuje s pravobraniteljicom i do sada je sudjelovalo u svim njezinim projektima.

Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Također, radit će se na analiziranju ‘krhkih karika’ sustava: od policijskih službenika koji su prvi kontakt sa žrtvom, preko državnog odvjetništva koje je odgovorno za pravno klasificiranje, do pravnih tijela odgovornih za kažnjavanje nasilja prema ženama.

Služba ureda župana