Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac održao predavanje o ljudskim pravima

U Koprivnici je 20. rujna održana javna rasprava s temom "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva". Okupili su se predstavnici gradova i općina s područja Županije, organizacija civilnog društva, županijskih vijeća nacionalnih manjina, te medija. Glavni predavač bio je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodan Uzelac, prisutni su također bili predstojnik Vladinog Ureda za ljudska prava Luka Mađerić i saborski zastupnik Stjepan Milinković, a uvodni govor ispred domaćina održao je zamjenik župana Ivan Pal.

Potpredsjednik Vlade Uzelac u predavanju se osvrnuo na stanje ljudskih prava u Hrvatskoj u trenutku ulaska u Europsku uniju, te ocijenio da se zbog jačanja ljudskih prava trebamo radovati ulasku u ovu veliku nadnacionalnu zajednicu. „Ljudska prava su ona prava koja dolaze s razine vlasti, a sami stanovnici trebaju težiti boljoj vlasti jer društvo prije svega gradimo zbog samih sebe. Bolja vlast dakle znači i veća ljudska prava. Ulazak u Europsku uniju je zato prilika za veća ljudska prava i bolji život.“ kazao je potpredsjednik Vlade i istaknuo da su u pogledu kršenja ljudskih prava najranjivije kategorije žene, djeca i manjine (etničke, invalidi, seksualne manjine).

Nakon predavanja svi zainteresirani imali su priliku postavljati pitanja i komentirati stanje ljudskih prava u Hrvatskoj, a mnogi su iznijeli i primjer kršenja ljudskih prava iz svog vlastitog života.