Potpisani ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Drnje

U Drnju je u petak 2. prosinca održano potpisivanje ugovora s poljoprivrednicima koji su u zakup dobili državno poljoprivredno zemljište na području Općine. Potpisivanje ugovora označilo je dovršetak postupka javnog natječaja za davanje zemljišta u zakup, a klauzule valjanosti na ugovore o zakupu prije potpisivanja je stavilo Županijsko državno odvjetništvo. Zemljište je na korištenje dobilo 11 poljoprivrednih gospodarstava, od kojih se devet bavi stočarstvom te dva povrtlarstvom. Radi se o ukupno 48 hektara poljoprivrednog zemljišta od čijeg će zakupa Općina Drnje godišnje prihodovati oko 75 tisuća kuna.

Osim domaćina potpisivanja, načelnika Općine Drnje Slavka Lotha i predsjednika Općinskog vijeća Stjepana Antolića, događaju su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković, ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište Željko Vincek i župan Darko Koren.

Župan Koren je izrazio zadovoljstvo što su zemljište dobili uglavnom mladi poljoprivrednici, te je kazao da država treba omogućiti dobivanje zemljišta svakome tko želi raditi. Na taj način Hrvatska će na najbolji mogući način koristiti svoje poljoprivredne resurse i omogućiti razvoj sela. Državni tajnik Kraljičković je istaknuo da je ovo potpisivanje veliki korak za općinu i primjer drugim sredinama u tome kako državno zemljište staviti u funkciju. Zahvalio je i Županiji, koja je po njegovim riječima vrlo zaslužna što se procedura oko rješavanja problema s državnim poljoprivrednim zemljištem u Podravini ubrzala.