Potpisan Sporazum o provođenju programa gerontodomaćica za 18 općina

Sporazum o provođenju programa Pomoć u kući starijim osobama (gerontodomaćica) za 2012. godinu su u petak 4. svibnja u sjedištu Županije potpisali župan Darko Koren, predsjednica Kluba za starije osobe Mariška Verica Šarlija i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Kopseak.

Program se provodi već šestu godinu za redom i obuhvaća 18 gerontodomaćica koje skrbe na godišnjoj razini za oko 500 korisnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Za projekt gerontodomaćica Županija uz pomoć samih općina izdvaja oko 1,2 milijuna kuna, a ugovorom je definirano njegovo provođenje u 18 općina.

Za područje četiri prigorske općine program će od ove godine provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, dok za provođenje u 14 općina s područja koprivničke i đurđevačke Podravine brine Klub Mariška iz Koprivnice.

Prilikom potpisivanja Sporazuma župan Koren je istaknuo kako je upravo ovaj program jedinstven primjer cjelovite brige za stariju populaciju kojeg mali broj Županija provodi po ovom modelu, no niti jedna nema tako širok obuhvat. Zato će on biti uskoro u Zagrebu predstavljen drugim Županijama i gradovima kao primjer dobre prakse iz područja socijalne skrbi. Istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjim efektima projekta dodao je da je to projekt koji Koprivničko-križevačku županiju značajno razlikuje od drugih sredina.

Važno je dodati da se sličan program u suradnji Županije i Ministarstva socijalne politike i mladih provodi i na području gradova Koprivnica, Križevci i Đurđevac, dok općine Molve i Virje projekt provode samostalno.