PORA održala niz radionica na temu IPARD Programa

U okviru provedbe Programa edukacije i informiranja stanovnika seoskih prostora o provedbi programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Razvojna agencija PORA organizirala je niz radionica na temu IPARD Programa za predstavnike OPG-a s područja Županije. IPARD program predstavlja sastavni dio Instrumenta pretpristupne pomoći IPA za Republiku Hrvatsku (nastavak SAPARD-a), a namijenjen je unaprjeđenju poljoprivrednog sektora kroz poboljšanje konkurentnosti. Dana 4. siječnja ove godine objavljen je prvi natječaj za mjere 101 i 103 na koji su se projekti mogli kandidirati zaključno s 4. ožujkom ove godine.

U razdoblju od 26. siječnja do 5. ožujka PORA je za predstavnike OPG-a s područja Županije održala ukupno 26 radionica, od čega su 2 radionice održane za članove županijske Zajednice udruga vinara i vinogradara i županijske Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina. Radionice su izazvale velik interes poljoprivrednika, a nazočilo im je ukupno petstotinjak predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Svim prisutnima na radionicama dat je detaljan prikaz navedenih mjera IPARD programa, kao i mogućnost postavljanja konkretnih pitanja i iznošenja problema vezanih za realizaciju pojedine investicije. Na svakoj radionici održana je i prezentacija Projekata bespovratnih poticajnih sredstava u poljoprivredi Koprivničko-križevačke županije, koju su prezentirali predstavnici županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam. Budući da je 4. ožujka zatvoren prvi natječaj za kandidiranje projekata, potrebno je naglasiti da polovicom 2010. možemo očekivati objavu drugog natječaja po IPARD programu.