Počeo 1 ciklus seminara za javne dužnosnike, predstavnike medija i nevladinih organizacija s ciljem smanjivanja rizika od pojavljivanja sukoba interesa

Bjelovar, 26. travnja 2012. – Danas je u hotelu Central održan seminar s ciljem smanjivanja rizika od pojavljivanja sukoba interesa kojoj su prisustvovali javni dužnosnici, predstavnici medija i predstavnici nevladinih organizacija iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. Ovo je četvrti u nizu od ukupno 15 dvodnevnih seminara u organizaciji Transparency International Hrvatska u partnerstvu s Transparency International Bugarska. Ovaj projekt financira Europska unija kroz IPA 2008 program Europske unije za Hrvatsku u vrijednosti od 243.159,64 EUR.

U razdoblju pretpristupnog monitoringa Europske komisije gdje se s posebnom pozornošću prati učinak zakonskih odredaba u području sprječavanja sukoba interesa, s projektom „Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprječavanja sukoba interesa“ izravno se doprinosi konzistentnom prepoznavanju i rješavanju situacija sukoba interesa na svim razinama javne uprave.

Cilj projekta je uključivanje organizacija civilnog društva u prevenciju sukoba interesa u reformi javne uprave. Najmanje 50 članova nevladinih udruga i najmanje 50 predstavnika medija će kroz edukaciju unaprijediti svoja znanja potrebna za praćenje sukoba interesa kod javnih dužnosnika. Također, na seminarima će najmanje 250 javnih dužnosnika biti upoznato s načinima preveniranja sukoba interesa.

Projektom je osigurana regionalna pokrivenost te će se dvodnevni seminari održati u još 11 gradova diljem Hrvatske u razdoblju od mjeseca travnja do rujna 2012. zaključno s konferencijom u studenom u Zagrebu kad će se predstaviti rezultati projekta.

Nikola Kristić, predsjednik
Transparency International Hrvatska