Pisanica od srca – poklon papi Benediktu XVI.

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije, 17. veljače, održana je tiskovna konferencija s temom ”Posjet i darivanje Pisanice od srca Svetom ocu u Vatikanu 17. ožujka”. Osim predstavnika medija, Županije i županijske Turističke zajednice, prisutni su bili predstavnici naivnih umjetnika Zlatko Štrfiček i Stjepan Pongrac, direktor tvrtke Poliester laminati Dragutin Bermanec, te predstavnici Hrvatske pošte koja se također uključila u projekt.

Predsjednik Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Vladimir Šadek istaknuo je kako se projekt u samo tri godine uzdigao na nadnacionalni nivo, a činjenicu da će Pisanica ove godine biti poklonjena Svetom Ocu ocijenio je vrhuncem postignuća. Župan Darko Koren je kazao da je projekt izvrsna promocija Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i naivnog slikarstva, koje je brend ovog prostora. Dodao je da se projektom ”Pisanica od srca” naivu uspjelo probuditi iz desetljetne letargije i podići je na viši nivo interesa javnosti. Također je rekao da je podrška Županije za projekt od samih početaka bila neupitna.

Nakon toga je direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc predstavio projekt Pisanica od srca i govorio o daljnjim aktivnostima za tekuću godinu. Direktor Mihevc najavio je da će, osim u Rimu, pisanica biti postavljena na još nekoliko lokacija u Hrvatskoj (Zagreb, Koprivnica) i izvan nje (Milano, Međugorje). Naglasio je da su Koprivničko-križevačka županija i njena Turistička zajednica projekt darivanja pisanice Svetom Ocu realizirale uz pomoć Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Varaždinske biskupije. Mihevc je također predstavio četiri likovne udruge (iz Hlebina, Koprivnice, Đurđevca i Molva) koje će oslikavati pisanicu.

Osim u Koprivnici projekt je istog dana predstavljen i u Zagrebu, u Ministarstvu turizma, gdje su ministar Damir Bajs, predstavnici Glavnog ureda HTZ-a, župan Darko Koren i direktor TZ KKŽ Mihevc upoznali javnost s projektom i darivanjem Pisanice od srca Svetom Ocu u Vatikanu 17. ožujka 2010. godine.