Okrugli stol u Varaždinu

Okrugli stol na temu: „Pravni okvir financiranja političkih kampanja u Hrvatskoj“ održan je Varaždinskoj županiji uz organizaciju Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije, Etičkog povjerenstva za praćenje Etičkog kodeksa Varaždinske županije i Transparency International Hrvatske. Cilj okruglog stola bila je da se predstave konture novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti i predizborne kampanje koju su predstavili prof.dr.sc. Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, mr.sc. Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency International Hrvatska, Branko Krištić iz Državnog ureda za reviziju, Davor Orlović iz Državnog izbornog povjerenstva te Jadranka Jurinjak, načelnica Sektora za politički sustav i sustav državne uprave. U ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala je voditeljica odsjeka za razvoj ljudskih potencijala i opće poslove Vesna Pribeg.

Novom zakonskom regulativom omogućiti će se transparentnije praćenje predizbornih promidžbi i političkih aktivnosti u nadolazećim lokalnim izborima za predstavnička tijela i izborima za župane, gradonačelnike i općinske načelnike.

Zaključak svih je bio da će se novom zakonskom regulativom postići izvjesni napredak te kako će ga lokalni političari morati ispoštovati te omogućiti građanima da znaju odakle je došao novac za kampanju, ali i ono što je najvažnije – zakon predviđa objavljivanje svih donacija i rashoda te određene kazne za one koji se ne pridržavaju zakonskih propisa.

Vesna Pribeg, dipl. iur